Turnee la zi: GCT Paris şi Leuven

26 iunie 2018   Dileme on-line

GCT vine de la Grand Chess Tour, deja consacrata serie de turnee dotată cu cele mai mari premii din şah la ora actuală. Pe lîngă concursurile de şah clasic de la Stavanger (Norvegia) şi Londra, seria include şi competiţiile de şah rapid şi blitz de la Saint Louis (SUA) Leuven (Belgia) şi Paris. Ultimele două abia s-au încheiat, cu victoriile lui Wesley So, respectiv Hikaru Nakamura.

În Leuven, Wesley So a luat un avans considerabil după partidele de şah rapid, jucate la 25 de minute timp de gîndire pentru fiecare participant, plus 10 secunde per mutare. Însă partea de blitz (5 minute + 3 secunde per mutare) a fost pentru şahistul american un dezastru, aşa că în clasamentul general a fost ajuns pe ultima sută de metri de Serghei Karjakin (Rusia) şi Maxim Vachier-Lagrave (Franţa), aflaţi la o jumătate, respectiv la un punct distanţă. Toţi trei însă – So, Karjakin şi Vachier-Lagrave – au pierdut în ultima rundă, astfel că So şi-a păstrat avansul minim şi a intrat în posesia premiului de 37.500 dolari.

La Paris, lucrurile au mers ca trase la indigo. So a cîştigat turneul de şah rapid, chiar dacă nu cu aceeaşi margine ca la Leuven. În turneul de blitz, marii competitori au fost Karjakin şi Nakamura. Rusul a luat un avans imens după primele două zile, dar în cea de-a treia a încetinit prea mult, a fost ajuns din urmă de american şi în final depăşit.

După primele două competiţii ale GCT, pe primul loc este Wesley So, cîştigătorul seriei din 2016. Pe lîngă premiile din fiecare turneu (cîte 150.000 de dolari pentru cele de rapid & blitz şi cîte 300.000 pentru cele de şah clasic), se acordă premii şi pentru plasarea în clasamentul cumulat final.

Participanţii la ediţia din acest an a GCT sînt Magnus Carlsen (NOR, campion mondial), Maxime Vachier-Lagrave (FRA), Levon Aronian (ARM), Fabiano Caruana (SUA, şalanger la titlul mondial), Wesley So (SUA), Vladimir Kramnik (RUS, fost campion mondial), Hikaru Nakamura (SUA), Alexander Grischuk (RUS), Shakhriyar Mamedyarov (AZE) şi Viswanathan Anand (IND, fost campion mondial).

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 114 va fi publicată în numărul următor. Soluţia diagramei 113 de săptămîna trecută: 1. Txd5! Txd5 2. Cc7+ R~ 3. Cxd5 şi albul cîştigă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Wesley So poartă o pereche de ochelari în timpul ultimei runde de blitz de la GCT Paris, iunie 2018. Sursa: Lennart Ootes / Grand Chess Tour.

Mai multe