Turnee la zi: Biel şi Nagoya

24 iulie 2018   Dileme on-line

Şah. Magnus Carlsen pare pus pe treabă. Mai sînt trei luni pînă la meciul pentru titlul mondial cu Fabiano Caruana şi norvegianul caută să îşi intre în ritm jucînd intens în turnee, nu doar pregătindu-se acasă, în septicul laborator computerizat care e biroul şahistului de azi.

A şi zis pe la începutul anului: nu vrea să repete greşeala de la meciul similar precedent, de acum doi ani, cu Karjakin, pe care l-a cîştigat in extremis, după o pauză competiţională destul de mare. Iar standardul rămîne pentru el forma sportivă din 2013, cînd avea „toate motoarele turate” în turnee şi l-a detronat pe Anand din vîrful Olimpului şahist.

Pe chessgames.com, la acest moment Carlsen figurează cu 110 partide jucate în 2018. Enorm pentru orice şahist profesionist. E adevărat că multe sînt de şah rapid sau de blitz. Dar multe sînt şi serioase, din turnee de şah clasic: Tata Steel în ianuarie (locul 1), Grenke Chess Classic în aprilie (locul 2, după Caruana), Altibox Norway în iunie (locul 2, tot după Caruana), iar acum, de cîteva zile, şi Biel 2018, unde îi are ca adversari pe Shakhriyar Mamedyarov, Maxime Vachier-Lagrave, Peter Svidler, David Navara şi Nico Georgiadis. După concursul elveţian, Carlsen a acceptat să joace şi în august la Saint Louis, la un turneu de blitz şi şah rapid din cadrul Grand Chess Tour. Aici se va înfrunta din nou cu Caruana, pentru ultima oară înainte de meciul pentru titlul mondial care va începe pe 9 noiembrie la Londra.

La Biel, Carlsen a început furtunos, cu două victorii din tot atîtea partide. Victime i-au fost Vachier-Lagrave şi Navara, pe care i-a depăşit în două finaluri interesante. Cu cehul Navara, întîlnirea a fost spectaculoasă, Carlsen sacrificînd dama la mutarea 16, pentru un nebun şi un turn. A mai cules apoi şi un pion – suficient ca să cîştige în cele din urmă la mutarea 64. Iar pe francez l-a învins într-un final de perechi de turnuri pe care mulţi îl credeau remiză.

Sumo. S-a încheiat şi turneul de la Nagoya, desfăşurat pe căldurile record din Japonia ultimelor săptămîni. Un turneu care va rămîne în istorie prin victoria lui sekiwake Mitakeumi şi prin faptul că la el nu a participat pînă la sfîrşit nici un yokozuna. Sekiwake este al treilea rang în sumo, după yokozuna şi ozeki.

Cei trei yokozuna activi – pentru că este şi un yokozuna forţat să se pensioneze, Harumafuji, din cauza comportamentului nesportiv din afara ringului – s-au retras din turneu la diferite stadii ale acestuia. Dar pe lîngă „marii campioni” Kisenosato (Japonia), Hakuho (Mongolia) şi Kakuryu (Mongolia), s-a retras de la Nagoya şi ozeki Tochinoshin, un georgian care a cîştigat Cupa Împăratului la turneul de Anul Nou din ianuarie. În aceste condiţii, pe podiumul final de la Nagoya Basho 2018 au urcat numai japonezi: Mitakeumi 13 – 2, Yutakayama (Japonia) 12 – 3, Asanoyama şi Hokutofuji, cu cîte 11 victorii şi 4 înfrîngeri.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 118 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 117 de data trecută: 1. De3+! Rg6 (la 1… Rg4 urma 2. Df4#) 2. g4! Te2+ (2… Nxg4 3. Rxc2) 3. gxf5+! şi albul cîştigă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Biel Chess Festival 2018 constă în turneul principal (în imagine pe podiumul din stînga; acolo joacă Magnus Carlsen & Co) şi într-un concurs open, care ocupă restul – şi cea mai mare parte a sălii de joc. Sursa: Simon Bohnenblust / Biel Chess Festival.

Mai multe