Turnee la zi

3 octombrie 2016   Dileme on-line

Aproape toți șahiștii de vârf ai momentului - cu excepția campionului mondial Magnus Carlsen și a șalangerului său, Serghei Karjakin, care se vor înfrunta pentru titlul suprem în noiembrie la New York - sunt angrenați la ora aceasta în două turnee de anvergură. Unul închis, cu zece participanți, desfășurat la Moscova, și celălalt deschis, unde pot juca și amatorii, organizat pe Isle of Man, insula dintre Marea Britanie și Irlanda.

La Moscova sunt prezenți foști campioni mondiali - Vladimir Kramnik, actualmente numărul 2 mondial, și Viswanathan Anand - dar și alți șahiști de top, printre care Levon Aronian, Anish Giri sau Shakhriyar Mamedyarov. După șase runde, lider este rusul Ian Nepomniachtchi, cu 4,5 puncte, dar mai sunt trei runde de jucat și avansul său nu este chiar atât de solid. Turneul este dedicat memoriei fostului campion sovietic Mihail Tal și e dotat cu premii de 200.000 de dolari.

La open-ul de pe insula din Marea Irlandei au sosit cei trei mușchetari ai șahului american, care, după ce au câștigat olimpiada de la Baku de luna trecută, se pare că au căpătat o preferință pentru deplasările împreună. Este vorba de Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura și Wesley So. Lor li se adaugă, printre alții, Michael Adams, liderul șahiștilor britanici, ucraineanul Pavel Eljanov, chinezul Wang Hao sau campioana mondială Hou Yifan, tot din China. La open-ul din Isle of Man joacă și marele maestru român Mihail Marin. Nu l-am văzut însă printre participanți pe veteranul englez Nigel Short, un obișnuit al turneului. La secțiunea “Masters”, unde joacă cei amintiți (mai sunt alte două secțiuni, “Major” și “Minor”) premiile sunt de 12.000 de lire sterline (locul 1), 6.000 de lire (locul 2), 4.000 de lire locul 3 și tot așa, până la locul 10, care ia 1.000 de lire. Am înțeles că premiile sunt mai mari până ce și la un concurs de LoL, un joc de computer la modă, dar marea majoritate a șahiștilor pare să se fi obișnuit să joace mai ales din pasiune.

Diagrama săptămânii

Soluția diagramei 27 va fi publicată săptămâna viitoare, în cadrul rubricii online “În alb și negru”.

Soluția diagramei 26: 1. Nf6! Dxh5 și acum urmează morișca: 2. Txg7+ Rh8 3. Txf7+ Rg8 4. Tg7+ Rh8 5. Txb7+ Rg8 6. Tg7+ Rh8 7. Tg5+ Rh7 8. Txh5 și albul câștigă.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Rusul Ian Nepomniachtchi, lider după șase runde în Memorialul Mihail Tal de la Moscova. Credit: chessbase.com.

Mai multe