Turnee la zi

15 august 2016   Dileme on-line

S-a încheiat etapa a treia a circuitului Grand Chess Tour, cîștigată oarecum surprinzător de Wesley So, filipinezul naturalizat în America, care a încasat cu această ocazie și un cec de 75.000 de dolari. La Sinquefield Cup, cum s-a numit turneul după numele sponsorului, magnatul american Rex Sinquefield, nu au jucat Magnus Carlsen și Serghei Karjakin, care se pregătesc de confruntarea pentru titlul mondial la șah din noiembrie de la New York. În schimb, au participat numărul 2 mondial, francezul Maxime Vachier-Lagrave și toți ceilalți ocupanți ai locurilor 4-9 pe lista Elo a momentului. În clasamentul final al turneului disputat la Saint Louise, SUA, după So au urmat Viswanathan Anand, Levon Aronian, Fabiano Caruana, Veselin Topalov, Maxime Vachier-Lagrave, Hikaru Nakamura, Ding Liren, Peter Svidler și Anish Giri.

Grand Chess Tour este un circuit de turnee rezervat elitei șahiste mondiale. Primele două etape, cu premii de 150.000 de dolari fiecare, au fost jucate la Paris și Bruxelles, fiind adjudecate de Hikaru Nakamura, respectiv Magnus Carlsen. Cea de-a patra se va ține în decembrie, la Londra, și va avea un fond de premiere de 300.000 de dolari. La final, cîștigătorul circuitului va primi o bonificație de 150.000 de dolari.

***

Din cînd în cînd, turnee de șah se organizează și în România. E deja tradițional open-ul de la Arad, unde fondul de premiere garantat, potrivit organizatorilor, este de 40.000 de lei, cu 6.000 de lei pentru locul 1. Concursul a fost cîștigat de marele maestru Andrei Istrățescu, care e stabilit în Franța de mai mult timp.

***

Interesant de semnalat este și Cupa Botvinnik de la Moscova. Organizatorii s-au gîndit să refacă vechiul sistem sovietic al întrecerilor de la Palatul Pionierilor. Au participat echipe de juniori de cîte patru jucători din Rusia, Belarus, Georgia, Armenia, Moldova, Azerbaidjan, Uzbekistan, Kazahstan, Kîrgîstan și Tadjikistan. Observ că totuși Ucraina și țările baltice au lipsit - iar explicația vă las să o calculați singuri.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 20 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online “În alb și negru”.

Soluția diagramei 19 de săptămîna trecută: 1. Nc5+! Txc5 2. Cg8#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Wesley So, cîștigătorul turneului de la Saint Louise. Foto credit: chessbase.com.

Mai multe