Turnee la zi

13 iunie 2016   Dileme on-line

Ce credeți că fac șahiștii de top cînd toată lumea bună se adună la Paris pentru campionatul european de fotbal? Fac și ei un concurs tot la Paris, și împușcă astfel doi iepuri deodată! Așa că zece jucători - campionul mondial Magnus Carlsen, Vladimir Kramnik, Hikaru Nakamura, Wesley So, Levon Aronian, Fabiano Caruana, Anish Giri, Veselin Topalov și francezii Maxime Vachier-Lagrave și Laurent Fressinet - au amestecat plăcutul cu utilul și în timp ce ziua erau la turneu, seara mergeau la fotbal. Cocteilul le-a priit, dovadă videoul de mai jos, cu Carlsen în plin plan, încîntat de golul lui Dimitri Payet contra României din meciul de deschidere a campionatului. De ce norvegianul Carlsen a ţinut cu Franţa şi nu cu România - judecînd cel puțin - rămîne însă un mister. Poate ne asociază cu zona estică a Europei, unde sînt ruşii, pe care nu îi simpatizează în mod deosebit, mai ales după anexarea Crimeei. Dar drept e și că de cînd cu dominația tinerilor în șah (chiar ar fi interesant de făcut media vîrstelor jucătorilor din top 100 și de văzut evoluția ei în timp, în ultimii 30 de ani să spunem), meciul de fotbal între jucători din ziua liberă a turneului a devenit o modă. Cît privește concursul de la Paris (s-a jucat timp de patru zile, șah rapid și blitz, și s-a încheiat duminică), acesta a fost adjudecat de americanul Hikaru Nakamura, după o cursă extrem de strînsă cu Magnus Carlsen.

Aminteam aici rîndul trecut de campionatul european individual feminin organizat în premieră în România, la Mamaia, pînă pe 7 iunie. A fost cîștigat de ucraineanca Anna Ushenina, fostă campioană mondială în 2012, prilej cu care ea a ridicat și 11.000 de euro premiu. La bătaie au fost puse și 14 locuri pentru faza preliminară a campionatului mondial feminin. Fix 14 au fost și jucătoarele din România înscrise în competiție. A reușit vreuna să se califice? Nu. Cel mai bine s-au plasat Irina Bulmagă, pe 20, Cristina Foișor pe 24 și Corina Peptan pe locul 29. E un rezultat modest? Iarăși nu, dacă îl comparăm cu cel din campionatul individual european masculin (sau mixt, cum i se mai spune, pentru că pot juca și femei), unde cel mai bine plasat șahist român, Constantin Lupulescu, a luat locul 25, în vreme ce campionul național Mircea Pîrligras a ieșit pe 79 iar Bogdan Deac pe 96.

Video: Campionul mondial la șah Magnus Carlsen pe Stade de France după meciul de fotbal Franța - România din deschiderea Euro 2016.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 10 (vezi Poza 2), va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online „În alb și negru”.

Soluția diagramei 9 de săptămîna trecută: 1. Th8+! Rxh8 2. Nxg7+ Rxg7 3. Dxd5 și albul cîștigă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Cei zece participanți la turneul de la Paris, chessbase.com.

Mai multe