Turnee la zi

27 iunie 2016   Dileme on-line

● Luna şahului rapid continuă. Nici nu s-a terminat bine Grand Chess Tour Rapid and Blitz din Paris de care aminteam într-un articol din 13 iunie, că trupa de elită a şahului mondial s-a deplasat cu 300 de kilometri mai la nord, la Leuven, lîngă Bruxelles. Acolo li s-a alăturat şi fostul campion mondial Vishy Anand, sosit şi el tot de la un concurs, desfăşurat însă ceva mai departe, în Spania. Este vorba de turneul de şah rapid de la Ciudad de Leon, pe care indianul şi l-a adjudecat pentru a noua oară.

La Leuven s-a jucat patru zile, două de şah rapid şi alte două de blitz, iar campionul mondial Magnus Carlsen şi-a luat revanşa în faţa americanului Nakamura, cîştigînd detaşat turneul. Punctele au fost acordate după metoda ştiută: două puncte pentru victorie şi unul pentru remiză la şah rapid, un punct pentru victorie şi o jumătate de punct la remiză la blitz. Iată şi clasamentul final al Your Next Move Grand Chess Tour din Leuven:

1.      Magnus Carlsen (Norvegia) 23 puncte

2.      Wesley So (SUA) 20,5 puncte

3.      Levon Aronian (Armenia) 20 puncte

4.      Viswanathan Anand (India) 19,5 puncte

5.      Fabiano Caruana (SUA) 17,5 puncte

6.      Maxime Vachier-Lagrave (Franţa) 17 puncte

7.      Hikaru Nakamura (SUA) 16,5 puncte

8.      Vladimir Kramnik (Rusia) 16 puncte

9.      Anish Giri (Olanda) 16 puncte

10.  Veselin Topalov (Bulgaria) 14 puncte.

● În aşa circumstanţe, se pare că tradiţia şahului clasic se mai ţine… doar în ţările comuniste! În Cuba s-a jucat Memorialul Capablanca, un turneu care se ţine aproape neîntrerupt din 1962. Ajuns la a 51-a ediţie, turneul a fost cîştigat anul acesta de un veteran al său, ucraineanul Vasili Ivanciuc, care e la al şaptelea său titlu în Cuba. Concursul nu s-a mai desăşurat la Havana, ci la Varadero, o staţiune la est de capitală. Cum îi spune şi numele, turneul e organizat în onoarea marelui campion cubanez Jose Raul Capablanca (1888-1942).

● La ce să ne aşteptăm luna viitoare? Recomand trei turnee, fiecare cu o participare solidă a unor şahişti de top.

Cum spuneam, mai în glumă, mai în serios, şah clasic se mai joacă doar în ţările comuniste. În China va avea loc puternicul turneu de la Danzhou (7-17 iulie), unde joacă Ding Liren (China), Pentala Harikrishna (India), Vasili Ivanciuc (Ucraina), Peter Leko (Ungaria), Ian Nepomniachtchi (Rusia), Yu Yangyi, Wang Hao, Wang Yue, Bu Xiangzhi şi Hou Yifan, toţi din China.

Între 10 şi 17 iulie se joacă tradiţionalul turneu de la Dortmund, unde participă şi fostul nostru internaţional Dieter Nisipeanu, acum legitimat în Germania. Mai sosesc la Dortmund, printre alţii, Vladimir Kramnik, Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave şi cubanezul Leinier Dominguez.

Şi în fine, luna iulie va fi încheiată cu turneul spaniol Bilbao Masters, unde vor fi faţă în faţă campionul mondial Magnus Carlsen şi şalangerul său din această toamnă, rusul Serghei Karjakin. Linia de start e completată de Hikaru Nakamura, Anish Giri, Wesley So şi talentatul junior chinez de numai 17 ani Wei Yi, cel mai tînăr jucător din istorie care a depăşit pragul de 2.700 de puncte Elo.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Diagrama săptămânii

Soluția diagramei 13 (vezi Poza 2), va fi publicată săptămâna viitoare, în cadrul rubricii online “În alb și negru”.

Soluția diagramei 12 de săptămâna trecută: 1. Dxh7+! Txh7 2. Txg8 mat.

Foto: Turneul de la Leuven, Belgia, s-a jucat în impresionanta clădire a Vechii Primării din Leuven. @ chessbase.com.

Mai multe