"Turcia, butoiul cu pulbere al Europei"
Revenim la atacul terorist de la Istanbul care a îndoliat Germania şi a provocat o nouă undă de şoc în Europa confruntată şi ea cu problema terorismului. Industria turistică turcă riscă să fie puternic afectată în urma acestui atac, iar unele capitale europene şi-au prevenit deja cetăţenii să fie prudenţi şi să nu frecventeze locurile turistice dacă se află în Turcia. Dintre cei aproape 37 de milioane de turişti care se duc anual în Turcia marea majoritate sînt germani, britanici şi ruşi. Cotidianul Libération analizează situaţia generală din Turcia sub un titlu revelator "Turcia, butoiul cu pulbere al Europei".
Această formulă, "butoi cu pulbere" a fost multă vreme rezervată Balcanilor. Despre această regiune se spunea, încă din secolul al XIX-lea, că era un "butoi cu pulbere" al Europei, sau o "pulberărie". O metaforă negativă care produce frică. Toată lumea îşi dă seama că atunci cînd un butoi cu pulbere explodează efectul riscă să fie teribil, şi să facă ravagii în jur. Iată că acum Turcia este considerată "un butoi cu pulbere" al Europei, o manieră de a spune că dacă în Turcia se produce o explozie necontrolată, un război civil sau o destabilizare de proporţii, europenii vor avea şi ei masiv de suferit.
O întrebare pe care şi-o pun acum anchetatorii este dacă bomba cu care s-a aruncat în aer teroristul sirian a fost adusă din Siria sau dacă nu cumva a fost fabricată într-un atelier clandestin din Istanbul sau Ankara. In cel de-al doilea caz ne putem imagina că respectivii terorişti nu au fabricat doar un singur dispozitiv de acest gen şi că pericolul terorist rămîne extrem de ridicat.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro