Tudor Arghezi propus pentru Nobel

8 ianuarie 2016   Dileme on-line

Scriitorul român Tudor Arghezi s-a aflat pe lista de propuneri pentru premiul Nobel pentru literatură pe anul 1965, alături de autori precum Vladimir Nabokov, Pablo Neruda și Jorge Luis Borges, distincția fiind acordată în acel an lui Mihail Şolohov.

Nominalizările la acest premiu sînt ţinute secrete timp de 50 de ani. Odată depăşit acest termen, Academia suedeză - instituţie care selectează autorii care primesc premiul Nobel - a făcut publică pe site-ul său lista scriitorilor propuși la această prestigioasă distincție în anul respectiv. Pe listă apar 90 de scriitori.

Alături de Tudor Arghezi, pe lista datată 1 febriuarie 1965, mai figurau Vladimir Nabokov, Pablo Neruda, Jorge Luis Borges, Samuel Beckett, W. Somerset Maugham, Heinrich Böll, Ernst Jünger și André Malraux.

Scriitorul român a fost propus la premiul Nobel pentru literatură pe anul 1965 de filologul italian Angelo Monteverdi, profesor de literatură română la Universitatea din Roma. Arghezi avea atunci 85 de ani. El a şi murit doi ani mai tîrziu, în 1967.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe