TTIP riscă să se scufunde
Negocierile în jurul tratatului de liber-schimb dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite trec printr-o fază dificilă. Perspectiva semnării lui pînă la sfîrşitul anului, cum doreşte preşedintele Barack Obama, pare acum nerealistă. De altfel pe ambele maluri ale Atlanticului se manifestă un anume scepticism în jurul acestui tratat. În Franţa el este chiar din ce în ce mai mult denunţat ca fiind nefast pentru interesele europenilor.
Mai multe semnale de alarmă au fost trase în acest sens la Paris, chiar la cel mai înalt nivel. Preşedintele François Hollande a avertizat că se va opune acestui acord dacă el nu va conţine "garanţii" legate de mediul înconjurător şi de agricultură. Iar secretarul de stat însărcinat cu comerţul exterior, Matthias Fekl n-a ezitat să spună: "ţinînd cont de ponderea pe care o reprezintă Franţa în cadrul Uniunii Europene, nu va exista nici un acord fără Franţa, şi mai ales nu va exista unul care să afecteze interesele Franţei". O viziune pe care o au nu numai socialiştii, ci şi unii lideri ai dreptei. Fostul prim ministru François Fillon, care şi-a anunţat intenţia de a intra în cursa pentru prezidenţialele de anul viitor, a afirmat pur şi simplu că negocierile trebuie oprite.
Detaliile legate de acest tratat sînt extrem de tehnice şi multă vreme nu au fost făcute publice. Si chiar atunci cînd sînt făcute publice, este nevoie de privirea unor experţi pentru a înţelege ce consecinţe pot avea unele prevederi.
Un puternic semnal de alarmă a venit, la începutul acestei sărptămîni, şi din partea organizaţiei ecologiste Greenpeace. Ea a avut acces la anumite documente şi a ajuns la concluzia că marile intreprinderi americane vor fi cele care vor profita de fapt de acest tratat.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro