Trofeul Anonimul - ediţia 2015

10 septembrie 2015   Dileme on-line

Şase filme concurează pentru Trofeul Anonimul ce va fi acordat sîmbătă seara, în localitatea Sfîntu Gheorghe din Delta Dunării, printre acestea regăsindu-se coproducţia "Cerul de deasupra noastră", de Marinus Groothof, şi drama poloneză "Corpul", de Malgorzata Szumowska.

Acţiunea din "Cerul de deasupra noastră" are loc în Belgrad, în 1999, în timpul bombardamentelor NATO. Regizorul urmăreşte viaţa a trei personaje - Ana, Sloba şi Bojan - care în fiecare zi îşi riscă viaţa numai prin faptul că merg la serviciu.

Filmul "Corpul" i-a adus polonezei Malgorzata Szumowska Ursul de Argint pentru regie la Berlinala 2015. Acelaşi premiu i-a fost acordat şi lui Radu Jude, pentru "Aferim!".

Alături de cele două filme, în competiţia pentru Trofeul Anonimul, se mai regăsesc încă patru titluri: "Pescăruşii" de Ella Manzheeva (Rusia), "Max & Lenny" de Fred Nicolas (Franţa), "Lumea e a mea", de Nicolae Constantin Tănase (România) şi "Copiii" de Jaro Vojtek (Slovacia - Cehia).

Filmele de lungmetraj din competiţia Anonimul au fost selectate de către Ludmila Cvikova, iar cele de scurtmetraj, de Irina Margareta Nistor.

Anul acesta, în premieră, spectatorii pot vota separat pentru cel mai bun scurtmetraj românesc şi pentru cel mai bun scurtmetraj străin. În cele 11 ediţii anterioare ale festivalului, scurtmetrajele româneşti şi cele străine au fost cuprinse în aceeaşi competiţie.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro.

Mai multe