Trei pianiști pentru mileniul trei
Daniil Trifonov, Yundi, Yuja Wang – tineri pianiști care scriu istorie în prezent, legați și de România prin prezența lor, trecută sau viitoare, în cadrul Festivalului Enescu. Din păcate, nu putem să-i ascultăm pe scene românești decît în cadrul Festivalului Enescu; o șansă de a-i cunoaște mai bine sînt și discurile pe care ei le semnează, posibil de audiat la Radio România Muzical, existente și în magazinele de specialitate din România.
Daniil Trifonov – continuatorul școlii ruse de pian
Are 24 ani și o carieră internațională de invidiat, pornită la 19 ani, cînd cucerea două importante premii care l-au propulsat în atenția tuturor: premiul al III-lea la Concursul Chopin de la Varșovia și, mai ales, premiul I și Medalia de aur a concursului Ceaikovski de la Moscova. În paranteză fie spus, în 2015, premiul I și Medalia de aur a aceluiași concurs de la Moscova au fost cucerite de violoncelistul român Andrei Ioniță, iar dirijorul Valery Gergiev, aflat printre organizatorii acestei competiții, va fi în 2017, la Festivalul Enescu, alături de cei doi cîștigători ai ultimelor ediții ale concursului Ceaikovski, în două concerte consecutive susținute alături de Orchestra Filarmonicii din Munchen. Deci, pe 9 septembrie 2017, vom avea ocazia să-l ascultăm pe pianistul Daniil Trifonov prima dată pe o scenă din România.
Din fericire, au mai fost șanse pentru melomanii români de a-l asculta de pe discuri sau la radio pe acest excepțional pianist despre care cu greu îți poți imagina că are doar 24 ani. Sînt pianiști celebri care vorbesc la superlativ de Daniil Trifonov, așa cum este Martha Argerich care spunea că “niciodată nu a ascultat așa ceva”, referindu-se la capacitatea lui Daniil Trifonov de a surprinde angelicul și demonicul în interpretările sale. S-a vorbit despre Daniil Trifonov – continuatorul tradiției marii școli ruse de pian: o realitate evidentă în stilul său interpretativ, dar și în biografia sa, pentru că Daniil Trifonov a crescut ascultînd vechi discuri ale unor maeștri – Rahmaninov și Horowitz. Întrebat care sînt pianiștii săi contemporani preferați, Trifonov a răspuns: Martha Argerich, Grigory Sokolov și ...Radu Lupu.
Pe 28 august 2015, Daniil Trifonov și-a lansat cel mai nou disc apărut la Deutsche Grammophon, primul său disc înregistrat în studio, pe care se regăsesc teme cu variațiuni scrise de Serghei Rahmaninov: celebra Rapsodie pentru pian și orchestră pe o temă de Paganini, dar și variațiuni pe teme de Corelli și Chopin pentru pian solo, alături de o lucrare compusă chiar de Daniil Trifonov, intitulată sugestiv “Rahmaniana”. Alături de Daniil Trifonov pe acest disc – Orchestra Simfonică din Philadelphia, care are muzica lui Rahmaninov în sînge, fiind orchestra americană cu care Rahmaninov însuși a colaborat cel mai des după ce a emigrat în Statele Unite ale Americii. Iar la pupitrul orchestrei s-a aflat dirijorul Yannick Nezet Seguin, o vedetă incontestabilă a lumii de concert contemporane. Evident, punctul central de interes al discului este celebra Rapsodie pe o temă de Paganini, a cărei variațiune a 18-a, inclusă în muzica filmului „Undeva, cîndva” a intrat în conștiința publicului larg. Fără a exagera, se poate spune că Daniil Trifonov a realizat o versiune antologică a acestei rapsodii, încărcată de o poezie pe care numai un rus stabilit în America, așa cum a fost și Rahmaninov însuși, o putea concepe. Discul poate fi ascultat pe site-ul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2015.
Yundi și preludiile lui Frederic Chopin
Pe 11 septembrie a apărut tot sub sigla casei Deutsche Grammophon și noul disc al pianistului chinez Yundi, consacrat muzicii lui Chopin, mai precis colecția de preludii scrise de romanticul polonez.
Nu e întîmplător că Yundi abordează (din nou) muzica lui Chopin pe discurile sale: el s-a lansat în anul 2000, cînd a cîștigat premiul I la Concursul Frederic Chopin de la Varșovia, una dintre cele mai grele competiții pentru pianiști, organizată odată la 5 ani. A stabilit atunci și un record: a fost cel mai tînăr pianist care a cîștigat vreodată premiul I la acest concurs (avea 18 ani) și primul pianist chinez care realiza această performanță. În 2015, Yundi revine la Varșovia, de data aceasta, ca membru al juriului și din nou stabilește un record, fiind cel mai tînăr al juriului din istoria concursului (are 33 ani).
Yundi a putut fi ascultat și pe o scenă românească, la Festivalul Enescu 2013; și atunci a interpretat tot Chopin.
Pe discul lansat în 11 septembrie, Yundi ne propune o versiune învolburată a muzicii lui Chopin; chiar și în preludiile lente din ciclul op.28 se simte o neliniște interioară pe care nu am simțit-o în interpretarea altor pianiști. Este o viziune foarte personală aici, pe care o puteți asculta și dvs. în înregistrarea postată pe site-ul Radio România Muzical.
Yuja Wang interpretează Ravel
În Festivalul Enescu 2013 a putut fi ascultată interpretînd Concertul nr.1 de Ceaikovski; în 2015, Concertul nr. 2 de Bela Bartok.
Pe 9 octombrie 2015, apare noul disc al Yujei Wang, pe care ea interpretează cele două concerte pentru pian și orchestră de Maurice Ravel. O alegere repertorială surprinzătoare pentru mulți: de altfel, și după concertele Yujei Wang de la București am auzit păreri care spuneau că ea este doar o “atletă” a pianului, că nu are rafinamentul unui mare pianist, etc. E adevărat, partea a doua din Concertul nr. 2 de Bartok a schimbat totuși parțial aceste păreri... Iar partea a doua din Concertul în Sol de Ravel cred că dărîmă cu totul această imagine. De fapt, Yuja Wang este una dintre cele mai talentate, complete și expresive pianiste ale timpului nostru; faptul că ea are orice dificultate tehnică la degetul mic nu înseamnă că ea nu știe să creeze poezie pe clapele pianului, așa cum face cu muzica lui Ravel.
Alături de Yuja Wang, pe acest disc cîntă Orchestra Tonhalle din Zurich (unul dintre concert-maeștrii orchestrei este românul George Cosmin Bănică), condusă de un dirijor de doar 29 ani, francezul Lionel Bringuier, actualul director muzical al orchestrei elvețiene, și el un adevărat copil-minune al muzicii clasice actuale, care confirmă la maturitate. Și care promite o întreagă serie Ravel care va apărea la Deutsche Grammophon, deci, este de urmărit.
Noul disc al Yujei Wang poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 12 octombrie, de la ora 19.