Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate

15 noiembrie 2023   Dileme on-line

Pe măsură ce temperaturile scad, iar vremea se înrăutățește, pielea devine mai expusă afecțiunilor de tipul dermatitei sau cuperozei. Factorii de mediu, în special vîntul, sensibilizează pielea, iar aceasta începe să dezvolte probleme specifice. Însă vremea nu este singura vinovată în această ecuație în care tenul are de suferit.

Stilul de viață nesănătos, viciile, alergiile, poluarea, dezechilibrele hormonale și anumite medicamente pot duce la apariția problemelor pielii. În general, dacă afecțiunile cutanate nu răspund deloc la tratamentele locale pe care le aplici, este recomandat să investighezi problema mai atent și să te adresezi unui medic, deoarece în spatele lor se pot ascunde diverse boli. Totuși, care sînt cele mai frecvente probleme ale pielii și care sînt primele măsuri pe care le poți aplica acasă, atunci cînd acestea își fac apariția? Află de mai jos:

Cuperoza

Dacă te uiți în oglindă și observi o roșeață intermitentă sau chiar permanentă, ai o senzație de arsură și vase capilare vizibile precum pînza de păianjen, tocmai ai aflat ce este cuperoza. În prezența soarelui, simptomele se agravează, iar pielea se simte și mai fragilă. Deși nu se cunosc cauzele care declanșează cuperoza, anumiți factori îi pot favoriza apariția. Cei mai cunoscuți sînt alcoolul, cofeina, brînza, medicamentele pentru tensiunea arterială, acarienii, prezența unor bacterii precum Helicobacter Pylori sau anumite probleme ale vaselor de sînge. Totodată, s-a observat că persoanele cu pielea deschisă la culoare, părul blond și care au avut în familie cazuri de cuperoză sînt mai predispuse la apariția acestei afecțiuni. Cazurile ușoare de cuperoză se pot trata prin schimbări ușoare în stilul de viață, prin folosirea unor produse dermatocosmetice pentru pielea sensibilă și prin utilizarea cremei cu SPF 50. În cazul în care te confrunți cu un stadiu mai avansat al bolii, este indicat să te prezinți la medicul dermatolog pentru un tratament adecvat.

Dermatita

În general, cam 70-80% din cazurile de dermatită apar pe fond alergic, la diverse substanțe precum alimente, agenți chimici, cosmetice sau metale de tipul cromului sau nichelului. În schimb, doar vreo 15-30% dintre dermatite sînt non-alergice și pot fi atopice sau seboreice. Principalul simptom al dermatitei este senzația de mîncărime locală, dar poate evolua și sub forma eritemului cutanat, a scuamelor, a leziunilor de tip veziculo-buloase și a pielii uscate. Pentru a diagnostica tipul de dermatită cu care te confrunți, este indicat să te prezinți la medicul dermatolog sau alergolog, pentru realizarea unor teste de laborator. Dacă diagnosticul este unul de dermatită atopică, este important să aplici zilnic produse dermatocosmetice hidratante, fără parfum, să porți haine din fibre naturale și să folosești umidificatorul în casă. Totodată, dacă ai senzație de mîncărime, poți aplica creme cu vitamina E în compoziție. Dacă te întrebi ce rol are vitamina E în sănătatea pielii, află că ea ajută la hidratarea pielii, reduce pruritul și ameliorează dermatita.

Acneea

Acneea, una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii, poate apărea din mai multe cauze de-a lungul vieții. Tulburările hormonale specifice adolescenței, sindromul de ovar polichistic, infecțiile cutanate, alimentația bogată în lactate și zaharuri, poluarea, produsele de machiaj sau cele de îngrijire, cu textură onctuoasă, reprezintă factori de risc în apariția acneei. Pentru a exclude tulburările hormonale, este indicat să faci analize medicale, deoarece acest tip de acnee se tratează eficient cu ajutorul unor medicamente prescrise de către specialist. În schimb, dacă ai o acnee produsă de alimentație, poluare sau de cosmetice, este indicat să îți stabilești o rutină de îngrijire bazată pe produse dermatocosmetice, special concepute pentru această afecțiune. Folosește produse de curățare blînde, non-iritante, minim degresante și aplică serumuri cu niacinamidă sau acid salicilic. Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.

Problemele pielii sînt normale și pot apărea în orice moment al vieții. Cel mai important, însă, este să te prezinți la medicul specialist atunci cînd observi și alte simptome și să îți stabilești o rutină de îngrijită potrivită tipului tău de ten și bazată pe produse dermatocosmetice de o înaltă calitate.

Sursa foto: Freepik 

Mai multe