Tigrul fără vîrstă

4 martie 2018   Dileme on-line

Lui Anand i se spunea odată „Tigrul din Madras”. Numai că între timp tigrii au cam dispărut și nici Madras nu mai e ce-a fost, după plecarea britanicilor metropola fiind rebotezată Chennai. Din Madras a rămas doar Chicken Madras, vestitul pui din bucătăria indiană gătit în sosul cu 164 de ingrediente. Mă rog, așa se spune.

Și totuși, la 48 de ani, Viswanathan Anand ține în viață legenda tigrului căruia nu i se tocesc dinții în ciuda vîrstei. Duminică, la Memorialul „Mihail Tal” de la Moscova – de ce Moscova, și nu Riga, unde s-a născut Tal, nu știu – a terminat pe primul loc, cu șase puncte din nouă posibile, cu un punct mai mult decît următorii clasați, Mamedyarov, Karjakin și Nakamura. Este prima apariție a lui Anand într-un turneu de șah rapid în calitate de campion mondial la șah rapid – și o confirmare convingătoare a victoriei de la sfîrșitul anului trecut din capitala Arabiei Saudite, Riad. Anand a început vijelios, cu două victorii, la juniorul Dubov și la Nepomniachtchi, ambii din Rusia. În runda a treia însă, a încurcat finalul de turnuri cu Mamedyarov și a fost înfrînt în 46 de mutări.

În cea de-a doua zi a competiției, a făcut ce-a făcut și a scos tot un +1, remizînd cu Svidler și Kramnik (amîndoi, desigur, tot ruși) și cîștigînd la americanul Nakamura. Pentru simetrie, și în cea de-a treia zi a ieșit pe plus cu o partidă: remize cu Karjakin (Rusia) și Gelfand (Israel) și victorie la Grischuk (Rusia). După cum vedeți, două treimi din concurenți sînt ruși, ceea ce, repet, nu îl face mai rus pe Tal.

Imediat după Moscova, patru dintre jucători zboară la Berlin pentru turneul candidaților: Kramnik, Mamedyarov, Karjakin și Grischuk. Turneul începe pe 10 martie și în afară de cei menționați vor mai participa Aronian, Caruana, So și Ding Liren. Cîștigătorul va juca pentru titlul mondial la șah cu norvegianul Magnus Carlsen, care îl va aștepta la Londra, între 9 și 28 noiembrie.

Sondaj: Pentru că mai sînt cîteva zile pînă la începutul turneului candidaților, vă propun să vă exprimați părerea privind cîștigătorul acestuia în cadrul unui sondaj. Dintre cei ce vor anticipa corect cine va fi șalangerul lui Carlsen se va alege prin tragere la sorți un cîștigător care va fi premiat. Premiul constă într-un exemplar din cartea Integrala de șah Florin Gheorghiu. Volumul 3, 1981-2000, cu autograful autorului. Cartea urmează să apară luna aceasta, la editura Cartea Românească. Pentru a intra în concurs, după exprimarea votului în cadrul sondajului, tot ce veți avea de făcut este să lăsați un comentariu pe pagina acestui articol cu numele candidatului pe care îl preferați. Sondajul se va închide pe 13 martie 2018, în prima zi liberă a turneului, programată după primele trei runde. Succes și inspirație!

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 99 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 98: 1. Cf7#

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Viswanathan Anand în timpul Memorialului Tal, Moscova, martie 2018/ Eteri Kublashvili, Federația Rusă de Șah.

Mai multe