Tezaurul României din Rusia - o chestiune politică

29 martie 2016   Dileme on-line

Chestiunea Tezaurului este una politică şi nu se va rezolva decît dacă interesele politice o vor cere. Iată cum comentează la RFI istoricul Alin Ciupală redeschiderea discuţiilor din comisia româno-rusă privind Tezaurul României după o pauză de 10 ani.

Istoricul Alin Ciupală: Chestiunea Tezaurului României din Rusia este în primul rînd o chestiune politică. Nu are şi nu a avut niciodată importanţă financiară sau culturală. În actuala conjunctură, în care Rusia încearcă să redevină o mare putere şi să aibă un cuvînt de spus e plan internaţional, probabil că şi această chestiune a discuţiilor dintre România şi Rusia privind tezaurul poate fi situată în această serie. Trebuie să vedem ce se va întîmpla mai departe.

Pînă acum, toate întîlnirile care au avut loc după 1990 nu au dus la niciun rezultat şi este puţin probabil ca în continuare discuţiile să se soldeze cu ceva concret. Cred că mai degrabă este vorba de o reluare a subiectului din punct de vedere istoric. În această comisie sînt cîţiva istorici şi de partea română şi de partea rusă. Eu, personal, sînt sceptic în ceea ce priveşte rezultatul redeschiderii discuţiilor pe baza acestui subiect.

Reporter: Ministerul de Externe anunţă într-un comunicat că următoarea sesiune a comisiei comune ar urma să aibă loc în Federaţia Rusă, la Moscova, în a doua parte a anului 2017. E cam departe? E un termen rezonabil?

A.C.: Este un termen relativ. Ne arată că de fapt nu se intenţionează rezolvarea acestei probleme. Se trage de timp. Se prelungeşte practic la infinit această discuţie, care nu se va încheia decît în momentul în care Rusia va considera că din punct de vedere politic va avea ceva de cîştigat retrocedînd tezaurul României.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe