Teodor Baconschi: România şi problema imigranţilor

4 septembrie 2015   Dileme on-line

Teodor Baconschi e de părere că România se poate aştepta la cote mai mari de 1.700 de imigranţi: "Să plecăm de la cazul Germaniei, care estimează că pînă la finele acestui an va primi opt sute de mii de refugiaţi, adică de patru ori mai mulţi decît anul trecut. Dacă Comisia aplică acelaşi algoritm, evident că sarcina redistribuită la nivelul celor 28 va fi semnificativ mai mare. Aşa încît cred că ne putem aştepta la creşterea cotei şi pentru România (...). Noi avem de exemplu un centru de tranzit în urgenţă la Timişoara, dar care poate procesa, ca să zic aşa, două sute de cazuri. Prin urmare, evident că va trebui ca autorităţile române să acţioneze foarte prompt, pentru a spori capacitatea acestor structuri de recepţie, de primire a imigranţilor".

Fostul ministru de Externe crede că "Europa politică, în Consiliul European, trebuie să gîndească o soluţie la sursa acestei probleme, adică să gîndească politici legate de Orientul Mijlociu, de ce se întîmplă în special în aceste două state eşuate, care sînt Irakul şi Siria, pentru că presiunea imigranţilor porneşte de acolo.

Teodor Baconschi spune că infrastructura din România pentru primirea imigranţilor nu poate fi construită în 48 de ore: "E nerealist să credem că ea (infrastructura pentru refugiaţi-n.r.) ar putea fi construită în 48 de ore sau în două săptămîni. Oricum, Guvernul are desigur obligaţia de a face o estimare a costurilor şi de a vedea unde ar putea să construiască noi centre de primire. Ideal este ca forţele politice româneşti să ajungă la un consens pe această temă, adică să nu arunce chestiunea refugiaţilor în hăţişul polemicilor domestice şi să acţioneze, pentru că pînă la urmă, România ar putea să iasă în evidenţă cu un plus în această conjunctură".

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe