Tensiuni franco-turce

26 ianuarie 2012   Dileme on-line

Genocidul din 1915 împotriva armenilor este mărul discordiei apărut între Turcia şi Franţa în urmă cu cîteva zile, cînd parlamentul francez a votat o lege prin care nu numai că genocidul este recunoscut, dar orice cetăţean care neagă acest fapt va fi pasibil de închisoare pînă la un an, sau de plata unei amenzi de 45.000 de euro.

Potrivit The Telegraph, Ankara a catalogat iniţiativa drept o insultă la adresa onoarei naţionale şi a anunţat ruperea tuturor legăturile militare, economice şi politice cu Parisul. De asemenea primul ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, a pledat pentru neratificarea acestei legi de către preşedintele Franţei, adăugînd că aceasta n-ar însemna decît adăugarea încă unei gafe internaţionale, la lungul şir al guvernării franceze. “Încă nu ne-am pierdut speranţa că guvernul francez va corecta această greşeală” – a mai declarat premierul turc.

Deşi, conchide articloul din The Telegraph, re-alegerea atîrnă mai greu în balanţa priorităţilor preşedintelui Sarkozy decît relaţiile Franţei cu Turcia, iar voturile celor 500 de mii de armeni care trăiesc în Franţa sînt mult prea valoroase pentru a mai da înapoi.

(Stela Giurgeanu)

Mai multe