Tehnica este doar o unealtă – interviu cu HIROMI

26 iunie 2015   Dileme on-line

Născută în Japonia la Shizuoka în 1979, Hiromi Uehara cînta la pian încă de la vîrsta de 6 ani. Timp de un an a fost studentă la Yamaha School of Music din Japonia. La vîrsta de 14 ani cînta în fosta Cehoslovacie cu Orchestra Naţională din Praga, trei ani mai tîrziu regăsindu-se pe aceeaşi scenă cu Chick Corea, improvizînd alături de celebrul pianist. În 1999 se mută în Statele Unite şi îşi definitivează studiile la Berklee College of Music din Boston, perioada în care a cîntat cu Oscar Peterson şi Ahmad Jamal. Marţi, 30 iunie, Hiromi: The Trio Project featuring Anthony Jackson şi Simon Phillips concertează la Sala Radio.

Se spune că e o lume a bărbaţilor acolo, pe scenă. Cît de greu v-a fost în această lume?

Nu a fost chiar atît de greu, a trebuit doar să fiu eu însămi.

Care a fost cea mai izbitoare diferenţă culturală pe care aţi întîlnit-o cînd aţi părăsit Japonia?

Oamenii îşi strîng mîna sau se îmbrăţişează. Eu mă înclin mereu.  Japonezii nu vorbesc tare, sîntem o cultură a intuiţiei şi a discreţiei. Mi-am dat seama repede însă că dacă nu mă fac auzită, nimeni n-o să-şi dea seama ce vreau.

Sînteţi renumită pentru tehnica impecabilă, dar este la fel de evidentă o notă de melancolie în stilul dvs. de a cînta la pian. Cît de important şi cît de fragil este echilibrul între virtuozitate şi emoţie?

Tehnica este doar o unealtă, o asemăn cu vocabularul. Te ajuta să transmiţi sentimentele, să-ţi împarţi trăirile cu ceilalţi oameni.

Vă imaginaţi cîntînd la alt instrument în loc de pian? 

Nu, pianul este singura mea opţiune.

?

A fost grozav, de altfel am şi făcut o piesă cu ei de curînd.

Ce vă motivează să compuneţi, aveţi nevoie de un mediu special pentru asta?

Nu am nevoie de un mediu anume, trebuie doar ca ,,antena’’ să fie pe poziţie.  Dacă eşti receptiv, aceeaşi floare pe care o vezi zilnic în drum spre casa arată minunat şi diferit de fiecare dată.

Sînteţi o "acrobată" atît de dinamică şi în afara scenei, sau doar în concerte?

Doar pe scenă, sper :)

Vă face plăcere să reveneţi în România; cum aţi descrie publicul de aici, ca oameni, dar şi ca amatori de jazz?

Da, sînt fericită să revin în Bucureşti, oamenii sînt foarte pasionaţi de muzică, entuziaşti şi primitori, abia aştept concertul de marţi.

A consemnat Cătălin Toader.

Hiromi: The Trio Project va concerta pe 30 Iunie, de la ora 20:00, la Sala Radio din Bucureşti în cadrul Jazz Night Out. Mai multe detalii găsiţi despre eveniment găsiţi aici.

Citiţi aici un interviu din 2012 cu Hiromi.

Alte articole despre Hiromi apărute în  Dilema veche  aici şi aici.

Foto:   commons.wikimedia.org

Mai multe