Superstaruri ale filmului documentar în selecția oficială Astra Film Festival 2016

13 septembrie 2016   Dileme on-line

Între 17 și 23 octombrie 2016 va avea loc Astra Film Festival, ediția cu numărul 23. Realități incitante din lumea largă surprinse în documentare de top vor anima Sibiul vreme de şapte zile printr-o cură intensă de film documentar care va purta publicul cinefil între cele şase săli de cinema amenajate în centrul istoric al orașul

Un număr record de 2000 de filme au fost înscrise în acest an, iar publicul va avea de ales dintr-o selecție a celor mai bune 100 de documentare produse recent în România și în lume. Filmele din programul AFF 2016 sînt grupate după subiectele pe care le explorează și reunite în programe tematice precum „Inside Radical Islam”, „No Place Like Dis-Place”, „Citizens of the Online World”, „Communist Faiths”, „Aromanians”. Se reflectă voci puternice de autor în secțiunile „Self-Family-Society”, „Doc-vlog”, „Circumscribed Spaces”, „Stories from Urbania”. Povești care îți taie răsuflarea și personaje incredibile apar în filmele din programele „Encounters”, „Refurbished Past” și „Reality Under Cover”. 40 dintre filmele care se regăsesc în programele tematice sînt incluse și în cele patru secțiuni competiționale ale festivalului: „OutStanDox”, „Romania, Central & Eastern Europe” și „Student”.

Un program special este dedicat celor mai recente filme realizate de superstaruri ale cinema-ului de non-ficțiune – „Great Master’s Latest”: The Pearl Button în regia lui Patricio Guzmán, premiat la Festivalul de Film de la Berlin, Fire At Sea (Marele Premiu la Festivalul de Film de la Berlin în 2016) în regia lui Gianfranco Rosi - primul documentarist distins vreodată cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Veneția, Lo and Behold, Reveries of the Connected World în regia lui Werner Herzog, o voce puternică și distinctă în cinematografia mondială și The Thoughts That Once We Had în regia lui Thom Andersen.

O altă legendă a filmului documentar, Frederick Wiseman, va fi omagiată printr-un program dedicat care va familiariza publicul festivalului cu trei filme din vasta sa operă care se prezintă ca o radiografie provocatoare și necenzurată a instituților americane și europene în ultimii 50 de ani. De curînd, Academia Americană de Film a anunțat că regizorul va primi un OSCAR onorific pentru întreaga activitate.

Cele mai noi tehnologii pe care le explorează filmul documentar în formate precum VR, 360, webdoc sau full dome sînt prezente în programul „The Future Is Now”. În premieră în Sibiu, publicul de la Astra Film Festival va putea să experimenteze vizionarea de film documentar în afara sălii de cinema cu ajutorul celor mai noi gadget-uri, precum ochelarii pentru realitate virtuală sau proiecții 360 de grade.

Programul ediției din 2016 va fi completat cu conferințe, discuții panel, masterclass-uri, întîlniri ale profesioniștilor din industrie, Astra Film Junior, concerte și Q&A-uri cu regizorii prezenți la Sibiu.

„Selecția de filme a ediției din acest an se remarcă atît prin diversitatea subiectelor, festivalul are numeroase programe tematice, cît și prin înglobarea noilor formate de documentare imersive și new media. De 23 de ani, Astra Film Festival este ca un pașaport cu care spectatorii pot traversa granițe și explora alte lumi”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.

Selecția oficială Astra Film Festival 2016 este disponibilă aici.

Mai multe