Summitul NATO 2012

21 mai 2012   Dileme on-line

Între 20 şi 21 mai 2012 se desfăşoară, la Chicago, primul Summit NATO organizat în SUA în alt oraş decît Washington-ul. Iar asta după ce în Camp David, Maryland, tocmai se încheiase cel de-al 38-lea Summit G8. Lideri din întreaga lume s-au întîlnit pe continentul american avînd agendele încărcate - de la retragerea trupelor străine din Afganistan la problemele din zona euro (după întîlnirile G8, premierul britanic a punctat faptul că, la alegerile din iunie, grecii au doar două variante: un vot pentru a rămîne în zona euro, cu toate angajamentele necesare, sau un alt vot care va însemna, practic, decizia de a renunţa la moneda europeană unică).

Printre participanţi se numără Barack Obama (preşedintele SUA), David Cameron (prim-ministrul britanic), Angela Merkel (cancelarul Germaniei), François Hollande (proaspătul preşedinte al Franţei), Herman van Rompuy (preşedintele Consiliului Europei), dar şi lideri ai statelor arabe, precum Hamid Karzai (preşedintele Afganistanului) şi Asif Ali Zardari (preşedintele Pakistanului) ş.a.

The Guardian relatează, din Chicago, despre tensiunile dintre Obama şi Zardari. Există probleme legate de redeschiderea graniţelor Pakistanului (acesta avînd un rol esenţial pentru Afganistan şi datorită legăturilor pe care le are cu talibanii şi alte grupări insurgente) pentru transportul american, lucru necesar pentru retragerea trupelor din Afganistan. Iar aceste probleme par a se fi accentuat după ce preşedintele american s-a întîlnit cu liderul afgan, dar nu şi cu cel pakistanez. Zardari a reconfirmat sprijinul pentru menţinerea calendarului stabilit pentru retragerea trupelor, adăugînd: "aşteptăm cu nerăbdare sfîrşitul războiului" şi ziua în care Afganistanul "nu va mai fi o povară asupra lumii".

De asemenea, conducătorul Statelor Unite a declarat că menirea Summitului NATO este de a "creiona o viziune post-2014, în care să ne fi încheiat rolul combatant, războiul afgan - aşa cum îl înţelegem noi - să se va fi terminat, iar prietenia şi parteneriatul cu Afganistanul să continue".

(Patricia Mihail)

© Foto: Shawn Thew/EPA

Mai multe