Studiu de caz: Cum să pui pe butuci o publicaţie în România de azi

6 mai 2016   Dileme on-line

Anuntul.ro, primul ziar din România acuzat de proxenetism, este un caz unic în istoria presei din ţara noastră. Potrivit unei investigaţii realizată de către Dollo.ro, acestuia i-a fost interzisă secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvîrșirii unei infracțiuni, apoi ancheta penală și procesul au fost tărăgănate, iar acum concurența este pe cale să îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului.

Anunţul.ro fost acuzat în luna aprilie 2015 ca fiind primul site/ziar alături de alte 43 de persoane, și i-a fost interzisă rubrica „Ea caută partener“ de la secțiunea Matrimoniale, deoarece prostituatele postau anunţuri de mică publicitate pe aceasta.

„Șase luni mai tîrziu, judecătorul de Cameră preliminară a ridicat această interdicție, însă patronii ziarului au decis să nu repună rubrica pe site pînă cînd nu se lămurește legalitatea ei. Din punctul lor de vedere această rubrică a fost întotdeauna legală, atîta timp cît nu există nici o lege care să o interzică.

În ianuarie anul acesta, judecătorul de Cameră preliminară a decis întoarcerea dosarului la Parchet. Decizia lui a fost contestată de mai multe părți, printre care procurorii și Anunțul.ro, dar fără succes. La 26 aprilie 2016 s-a afișat pe portalul de justiție că decizia judecatorului a rămas definitivă, deci dosarul se întoarce la parchet. Asta înseamnă o amînare pe o perioadă nedefinită, pentru că procurorii nu au nici o obligație să se miște repede. În plus, nu se știe ce vor decide să facă, să continue investigația sau s-o lase baltă“, se arată în ancheta respectivă.

Citeşte integral povestea pe Dollo.ro.

Mai multe