Strad Style cu violonistul Răzvan Stoica

30 decembrie 2016   Dileme on-line

Un film documentar despre geneza unei viori, un album cu lucrări solo de mare virtuozitate și un violonist român de 30 ani cu o frumoasă carieră internațională, plus o lansare programată în 12 ianuarie 2017 cu ocazia unui concert de Anul Nou de la Sala Radio: ingrediente pentru un succes.

În vîrstă de 30 ani, Răzvan Stoica este unul dintre violoniștii cu care România se poate mîndri: a studiat la București și la Amsterdam, unde s-a stabilit de mai bine de 10 ani, susține concerte pe importante scene de pe mapamond, și-a format și propriul ansamblu, Kamerata Stradivarius, cîntă pe un vioară Stradivarius obținută în urma unui concurs la care a avut nu mai puțin de ...200 de contracandidați. Nu în ultimul rînd, Răzvan Stoica este cîștigătorul concursului New Talent de la Bratislava din 2013, derulat sub egida Uniunii Europene de Radio, unde a fost propus și susținut de Radio România Muzical. Este singurul român care a obținut acest premiu în istoria de 40 ani a acestei competiții inițiate sub îndrumarea lui Yehudi Menuhin (din păcate, va rămîne și unicul român care deține acest premiu, pentru că acest concurs și-a încetat existența începînd cu 2016).

Răzvan Stoica este un violonist spectaculos; are o deosebită ușurință în lucrările de mare virtuozitate pe care alții nici nu îndrăznesc să le abordeze și o muzicalitate vie, vibrantă.

Și mai nou, Răzvan Stoica este protagonistul unui film documentar, Strad Style, care va avea premiera în Statele Unite ale Americii în ianuarie 2017, la festivalul Slamdance. Documentarul face referire la crearea unei viori, de la alegerea lemnului pentru noul instrument la momentul cînd vioara cea nouă ajunge în mîinile violonistului care o va duce pe scenă.

Iar povestea din spatele documentarului pare și ea desprinsă din filme: Răzvan Stoica a primit invitația de a filma prin email, după ce regizorul, Stefan Avalos, i-a scris, impresionat de cîteva dintre înregistrările pe care Răzvan le are postate pe youtube. Și cum Răzvan nu putea duce în America vioara sa Stradivarius, i-a fost confecționată de către un foarte talentat lutier o vioară. Răzvan a cerut ca noua vioară să fie o copie a viorii pe care cînta însuși Paganini, o vioară Guarneri del Gesu, Il Cannone; singurul lucru pe care a trebuit să-l facă a fost să cînte pe noua vioară imediat ce aceasta a fost terminată și i-a fost trimisă. Iar acest lucru s-a întîmplat chiar înainte cu o zi de un concert pe care trebuia să-l susțină la Utrecht; sigur, a fost o situație dificilă să cînte fără prea multe repetiții pe un instrument complet necunoscut, însă experiența a fost una fericită. Toate aceste detalii se găsesc în documentarul Strad Style care va ajunge și la festivalurile europene de film.

Iar piesele înregistrate de Răzvan Stoica pentru coloana sonoră a documentarului Strad Style pot ascultate acum pe un disc, intitulat tot Strad Style, editat de Universal Music România, a cărui lansare în România este programată pentru 12 ianuarie 2017: este data cînd Răzvan Stoica susține la Sala Radio un concert de Anul Nou, „Anul Nou în stil Stradivarius”, în compania surorii și partenerei sale de scenă, pianista Andreea Stoica.

Albumul Strad Style înseamnă şase piese pentru vioară solo, dintre cele mai dificile care s-au scris vreodată pentru acest instrument, adevărate capcane pentru interpret. Sînt trei lucrări de Nicolo Paganini, acele lucrări care interpretate de Paganini i-au adus acestuia faima de artist vîndut diavolului (un om normal n-ar fi putut interpreta așa ceva, considerau contemporanii lui Paganini): Variațiunile pe tema God save the King, Variațiunile pe tema Nel cor piu non mi sento și Duo Merville. Alături de acestea, Tempo di Ciaccona din Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok, „Sonata nr. 3” de Eugene Ysaye, dedicată lui George Enescu și „Paganiniana” de Nathan Milstein pe teme de Paganini.

Strad Style este al cincilea album care apare sub semnătura lui Răzvan Stoica și al doilea apărut la Universal Music România: cred că este și cel mai reușit dintre toate. Sigur, repertoriul este extrem de spectaculos și, de fapt, foarte rar înregistrat (dintre violoniștii contemporani, doar Leonidas Kavakos a imprimat pentru un disc recent Variațiunile lui Paganini). Dar mai mult decît atît, interpretarea este limpede, strălucitoare, intenția muzicală plutește deasupra dificultăților tehnice extrem de evidente: Răzvan Stoica face muzică, nu echilibristică printre note.

Strad Style este deci o experiență care nu trebuie ratată; albumul poate fi ascultat în premieră românească la Radio România Muzical luni, 2 ianuarie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 8 ianuarie, de la ora 13.05 sau oricînd pe site-ul proiectului Votează discul de muzică clasică al anului 2017

Odată cu data lansării oficiale de la Sala Radio (12 ianuarie 2017), cînd Răzvan Stoica are programată și o sesiune de autografe, albumul va fi disponibil în magazinele de specialitate și pe site-ul www.emag.ro.

Cristina Comandaşu este critic muzical.

Mai multe