Știri pe scurt din șah (și sumo)

5 martie 2019   Dileme on-line

Campionatul FIDE pe echipe. Din doi în doi ani, Federația Internațională de Șah organizează un concurs pe echipe. Ca și la olimpiadă, se joacă la patru mese, cu două rezerve. Anul acesta, concursul se ține la Astana, Kazahstan, unde au primit invitații echipe din Rusia, China, SUA, India, Iran, Azerbaidjan, Anglia, Egipt, Suedia și Kazahstan. Dacă Rusia și China au venit cu jucători de top, SUA și India au aliniat echipe mai modeste decît ar putea dispune. Simultan, la Astana se joacă și un turneu feminin similar.

Campionatul României. La Olănești a început sîmbătă campionatul național la șah. Primii șase șahiști din țară (în ordinea celei mai recente liste Elo) nu participă la concurs. În această circumstanță, singurii mari maeștri înscriși au mai multe șanse la titlu: Vladislav Nevednichy, Marius Manolache și Tiberiu Georgescu.

Barba, interzisă în competițiile la sumo. Federația japoneză de Sumo a interzis rikishi-lor (luptătorilor de sumo) să poarte barbă în timpul turneelor. „Ringul dohyo e sfînt, aș vrea ca oamenii să se simtă bine cînd se uită la acest sport”, a argumentat un oficial decizia luată. În trecut, unii rikishi își lăsau barbă pentru a le purta noroc la meciuri. Pe lîngă barbă, rikishi nu au voie nici să se tatueze și nici să-și lase unghii lungi.

Turneul de primăvară de la Osaka. S-a anunțat lista participanților la Turneul de sumo anual de la Osaka, programat să înceapă pe 10 martie. Pentru prima oară în ultimii cinci ani, la competiție vor lua parte doar doi yokozuna (mari campioni): Hakuho și Kakuryu, amîndoi din Mongolia. Printre favoriții locali se numără komusubi Mitakeumi și sekiwake Takakeisho. Rangul ozeki, plasat imediat după cel de yokozuna, e reprezentat de trei rikishi: Takayasu, Goeido (japonezi) și georgianul Tochinoshin.

Lista Elo pe martie. A apărut lista Elo pe luna martie 2019. În top 3 sînt jucătorii cu peste 2800 de puncte, Carlsen, Caruana și Ding Liren. La 50 de ani, Anand e pe locul 6. Remarcabilă e și intrarea în top 100 a unui jucător român (dacă nu îl punem la socoteală pe Dieter Nisipeanu). Este vorba de campionul național Mircea Pîrligras, locul 97, cu 2657 puncte Elo, care a avut anul o serie de rezultate bune.

Schachbundesliga. Cel mai puternic campionat pe echipe la șah, cel din Germania, a mobilizat în weekend șahiști de top, inclusiv Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Anand sau Aronian. După 11 runde, dintre care trei jucate la sfîrșitul săptămînii trecute, conduc OSG Baden-Baden și SG Solingen. Nisipeanu a jucat la masa doi pentru echipa orașului Dresda și a făcut trei remize din trei partide.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 145 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 144 de data trecută: 1. Td8+! Txd8 (1… Ne8 2. Txe8+! Tx8 3. Nd5+ urmat de 4. Nxb3 cu cîștig) 2. Txd8+ Ne8 3. Nd5+ (ci nu 3. Tx8+ Rf7 și negrul cîștigă pentru că atacă turnul din e8 și simultan amenință șahul pe b1) 3… Rf8 4. Nxb3 cu cîștig.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Șahistul român Mircea Pârligras în timpul turneului din Isle of Man, octombrie 2018. Sursa: John Saunders.

Mai multe