Stejarii lui Ștefan cel Mare, îngrijiți la Zilele Nordului

31 iulie 2014   Dileme on-line

• Monumentul istoric Poiana celor Patru Stejari din Darabani, din nou o atracție turistică
• Poiana va fi reinaugurată în cadrul primei ediții a festivalului Zilele Nordului, 8-10 august

Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, monument istoric din Darabani, jud. Botoșani, va fi reamenajată în cursul acestui an, la inițiativa Asociației Nord. Demersurile au început în primăvara acestui an, iar activitățile fac parte din agenda festivalului Zilele Nordului, care se va desfășura la Darabani în perioada 8-10 august.

Legenda spune că cei patru stejari au fost sădiți de însuși Ștefan cel Mare, în 1470.  Era sfîrșit de august, căldură mare. Pe 20 ale lunii, cîteva zile mai devreme, oastea moldovenească reușise să îi împingă afară din țară pe soldații Hoardei de Aur. Bătălia avusese loc la Lipnic – în nord-estul Basarabiei de azi – și se terminase cu pierderi grele pentru tătari, căzînd prizonieri chiar fratele și fiul hanului Mamac. În drumul de întoarcere spre capitala Suceava, domnitorul și oștirea lui au trecut Prutul pe teritoriul Darabaniului de azi, unde au hotărît să facă popas. Pentru că nu au găsit umbră să-i adăpostească de canicula din august, domnitorul ar fi sădit patru stejari, cîte unul în fiecare dintre colțurile unui pătrat imaginar.

În zilele noastre, e nevoie de patru bărbați să poată înconjura oricare dintre stejari cu mîinile, iar datarea cu carbon le-a confirmat vîrsta, astfel că Poiana celor Patru Stejari a devenit monument istoric. În urmă cu cîteva decenii, zona era unul dintre locurile preferate de dărăbăneni pentru picnicuri, serbări populare și plimbări, dar timpul și nepăsarea au lăsat urme adînci în poiană – un stejar a murit după repetate acțiuni de vandalism, iar iarba, cărările sau băncuțele de altădată au devenit numai amintire.

Prin urmare, Asociația Nord și-a propus să reamenajeze poiana, cu sprijinul Primăriei și a Ocolului Silvic din Darabani. Primul pas l-a constituit un maraton caritabil, desfășurat în luna aprilie și care a adus donații de la dărăbăneni stabiliți pe trei continente. Poiana a intrat în reamenajare în luna iulie, proiectul fiind condus de Biroul de Peisagistică OPNA Landscape Culture din Cluj, care s-a implicat pro bono atît în design, cît și în coordonarea lucrărilor. Prima etapă de reamenajare a fost realizată cu sprijinul voluntarilor - studenți la arhitectură din București și Cluj, precum și elevi din Darabani.

„Am reușit să toaletăm zona, să instalăm porțile de trecere, semnele de direcționare, aleile și băncile din grinzi. În octombrie vom planta și gardul viu care va împărți mai bine spațiul în poiană și care-i va da aerul unei încăperi speciale, unde poți să admiri în tihnă măreția stejarilor. În această vară sperăm să putem consolida și drumul de acces către poiană, cu sprijinul Primăriei Darabani și a doi oameni de afaceri din localitate, domnul Gheorghiciuc și domnul Caba, care vor dona pietrișul necesar reparării drumului. Proiectul gîndit de prietenii și partenerii noștri de la OPNA Landscape Culture este unul simplu și de efect, o intervenție neintruzivă, și abia așteptăm ca dărăbănenii și turiștii să se poată bucura de noua poiană”, a declarat Alex Teioșanu, co-fondator al asociației Nord.

Poiana celor Patru Stejari va fi reinaugurată oficial sîmbătă, 9 august, în cadrul festivalului Zilele Nordului, printr-un spectacol la care vor participa artiști din România, Ucraina și Republica Moldova.

Zilele Nordului este un festival de muzică, arte și călătorii găzduit la Darabani, pe colțul celor trei frontiere: România, Ucraina și Republica Moldova. Adunînd laolaltă artiști și turiști din România, Basarabia și Bucovina de Nord, festivalul își propune să contribuie la revitalizarea urbană, socială și culturală a acestei regiuni și la promovarea ei în rândul românilor de pretutindeni. Festivalul este organizat de către Asociația Nord, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Darabani. Mai multe informații pe site-ul www.zilelenordului.ro

Mai multe