Statul Islamic şi Kremlinul, cele mai mari pericole

28 august 2015   Dileme on-line

Cea mai mare ameninţare la adresa securităţii Americii este gruparea jihadistă Stat Islamic, susţine ministrul american al apărării, Ashton Carter, care o descrie drept un "fenomen monstruos cu care trebuie să luptăm şi împotriva căruia vom cîştiga". Pe locul doi în topul ameninţărilor, Ashton Carter a numit politica Rusiei din ultimul an. "Trebuie să împiedicăm acţiunile Rusiei, atît în ceea ce priveşte interesele noastre naţionale, cît şi pentru faptul că avem aliaţi şi parteneri importanţi în acea parte a lumii, şi avem angajamente importante în cadrul NATO", a afirmat înaltul responsabil militar american.

Cît priveşte politică dusă de Kremlin în legătură cu situaţia din estul separatist al Ucrainei, ministrul american al apărării a condamnat acţiunile Rusiei, a cărei conducere "îi duce pe ruşi într-o direcţie greşită", iar în acest fel se accentuează probabilitatea confruntării cu alte state.

În context, anunţul făcut recent de SUA privind intenţia de a desfăşura în premieră avioane de vînătoare invizibile de tipul F-22 Raptor în Europa pentru a-şi sprijini aliaţii din NATO, în special ţările baltice, reprezintă un mesaj direct al preşedintelui Barack Obama pentru Vladimir Putin, ale cărui trupe continuă să fie foarte active în Ucraina şi în jurul Uniunii Europene, comentează publicaţia franceză Le Point.

Avînd în vedere dispozitivul actual al Pentagonului în Europa, este probabil ca avioanele să fie instalate în Lakenheath (Marea Britanie), Aviano (Italia) şi/sau Spangdahlem (Germania), trei baze americane care găzduiesc avioane de vînătoare (F-15 F-16) ale forţelor aeriene americane.

Potrivit generalilor americani, desfăşurarea de F-22 în Europa va permite de asemenea organizarea antrenamentelor comune cu alte forţe aeriene, în special cu avioane Eurofighter.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe