Spioane sexy, liceeni sau drame de familie?

7 ianuarie 2011   Dileme on-line

În Genova, regizorul Michael Winterbottom nu mai dă dovada îndrăznelii sale, așa cum o făcea în alte filme. Dimpotrivă, filmul, realizat în 2008 și apărut de curînd în cinematografele bucureștene, lasă impresia de déjà vu. Kelly și Mary se află cu mama lor în mașină, cînd fetița mai mică, Mary, de aproximativ zece ani, îi distrage femeii atenția de la condus, cauzînd astfel un accident în care mama moare. La șase luni după accident, tatăl fetelor acceptă o slujbă de profesor la o universitate din Genova și se mută acolo cu familia sa, încercînd să abată atenția sa și a copiilor de la dramă trăită. Kelly, ajunsă la adolescență, își face prieteni noi în oraș, fumează iarbă, flirtează și se culcă cu băieți, în timp ce se îndepărtează sentimental de tatăl ei și o disprețuiește pe sora sa, căreia îi amintește constant că este vinovată pentru moartea mamei. Mary, în schimb, devine introvertită, are vedenii, desenează lucruri stranii și este dependentă emoțional de tată. Viziunile orașului italian sînt încărcate aici cu emoțiile personajelor, în imagini fluide, alerte uneori. Însă, în ciuda felului în care este filmat și montat, Genova este monoton și lipsit de prospețime, întrucît personajele sale nu par să trăiască niște situații autentice, în afara clișeelor prezentate foarte des în filme.

The Tourist prezintă și el tot un oraș italian, Veneția, sub un aspect spectaculos, care să se asorteze ținutelor uluitoare purtate de Angelina Jolie. Povestea filmului pare să fie doar un pretext pentru a susține imaginile frumuseții și ale luxului. Elise Clifton-Ward este iubita unui hoț ce a făcut o avere imensă furînd de la șeful său (implicat, de asemenea, în afaceri murdare) și căutat acum, deopotrivă, de vechiul său colaborator, dar și de Interpol. Elise îl ajută cu multă abilitate să scape nedescoperit. Bărbatul planifică o diversiune: Elise va lua trenul din Paris spre Veneția și va căuta o persoană ce să i se asemene fizic lui, astfel încat să păcălească poliția. Femeia se așază lîngă un turist american (Johnny Depp), profesor de matematică în țara lui, banal și umil în fața apariției ei senzaționale. Intelectualul, aparent fără vînă, va intra în jocul urmăririlor periculoase pentru a o salva pe cea de care s-a îndrăgostit.

Easy A este o comedie în tradiția filmelor americane ce prezintă viața de liceu. Olive este o adolescentă de 17 ani, care, pentru a scapa de pisălogelile prietenei sale, minte că s-ar fi culcat cu un băiat. Discuția celor două este auzită și în curînd toată școala va afla vestea. Astfel, dintr-o tînără neinteresantă, Olive ajunge cea mai populară fată din liceu. Ea profită de noul său statut și începe să fie plătită de diverși băieți pentru a pretinde că între ei au existat niște implicații amoroase. Povestea pleacă de la o premisă naivă: este greu de crezut că pierderea virginității la 17 ani poate fi un subiect scandalos, mai ales avînd în vedere felul în care liceenele sînt făcute să arate aici, puternic fardate și vopsite, cu o vestimentație căutată. Totuși, Easy A se deosebește printr-un aspect pozitiv de majoritatea filmelor americane despre liceu: este povestit detașat, fără încrîncenare, de un personaj inteligent care își dă seama de derizoriul convențiilor acestor comunități și nu se lasă influențat de opinia publică exprimată în pilde sterpe.

Gabriela Filippi este redactor la Film Menu.

Mai multe