Site-uri de șah

22 august 2016   Dileme on-line

Una dintre facilitățile pe care un turneu de șah care se respectă trebuie să o aibă este transmisia în direct pe internet a partidelor de șah. Nu este vorba de o transmisie video, în care vezi jucătorii cum mută (deși se întîlnește și așa ceva), ci este o transmisie a partidei, a mutărilor făcute în real time pe tabla de șah. Așa că astăzi, mulțumită internetului, poți urmări direct de pe mobil de exemplu un meci pentru titlul mondial la șah. Lucrurile devin și mai palpitante cînd partida cu pricina se joacă rapid sau blitz. Transmisia live a partidelor de șah a devenit așa de răspîndită, încît chiar și turnee de rang inferior se pot vedea pe site-urile dedicate.

Unul dintre cele mai mari site-uri unde poți găsi live turneele de șah este chess24.com. Este un site complet, unde poți să și joci sau unde poți citi ultimele știri din șah. Apărut relativ recent pe piață, cu un design modern și prezență susținută pe rețelele de socializare, site-ul a cîștigat mult în popularitate mai ales prin lista actualizată permanent a transmisiilor live ale turneelor. Dacă vrei să vezi cele mai importante confruntări șahiste ale momentului, atunci chess24 este cea mai potrivită cale.

Un alt site important este chessbase.com, din Germania. Am dat linkul la versiunea sa în engleză, care e la fel de bine actualizată ca și cea în germană. Partea forte la chessbase e reprezentată de știri. Nu se limitează doar la cele strict de teorie și practică șahistă, ci atinge și alte zone adiacente, cum ar fi de pildă activismul politic al lui Kasparov, controversele din jurul unor decizii ale Federației Internaționale de Șah, statistici legate de șah, întîmplări din istoria șahului și așa mai departe. Site-ul are colaboratori profesioniști, care scriu articole, comentează partide sau prezintă lecții de șah (printre ei, și marele maestru român Mihail Marin). De curînd, partea de știri are și o versiune mobile, care ușurează citirea lor din mers.

Îmi place și secțiunea de știri de la chess.com, întreținută de doi redactori dedicați și talentați, Peter Doggers și Mike Klein. Dar, ca și pe celelalte site-uri menționate, și pe acesta poți juca, poți lua lecții de șah sau rezolva diagrame. O arhivă foarte cuprinzătoare a partidelor de șah, jucate de la primii maeștri pînă în zilele noastre, se găsește la chessgames.com, un veteran al portalurilor de șah. Nu cred să existe partidă a unui jucător important care să nu fie pe chessgames, iar motorul de căutare al site-ului funcționează impecabil.

Cu toată multitudinea de site-uri de știri de șah, rapiditatea de reacție jurnalistică la un eveniment șahist lasă însă de dorit. A început să mai recupereze în această zonă chessbase.com, dar încă se poate spune că presa șahistă e făcută mai degrabă de șahiști decît de jurnaliști.

În ce privește România, e jale. Se știe că tipăriturile de șah au cam dispărut, odată cu tipăritura în general, dar nu s-a recuperat mai nimic în online. Înainte de 1989 era Revista Română de Șah, un periodic lunar de ținută. După 1989, a subzistat o vreme revista “Gambit” editată de Elisabeta Polihroniade, dar apoi s-a lăsat liniștea. Știri despre evoluția sportivilor români mai pot fi găsite pe iulianceausescu.wordpress.com și pe site-ul federației române de șah frsah.ro. Iar un portal surprinzător de bogat despre istoria șahului autohton este stere.ro, care probabil nu are echivalent în multe țări cu tradiție șahistă mai mare ca a României.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 21 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online “În alb și negru”.

Soluția diagramei 20 de săptămîna trecută: 1. Ne7! Dxe7 2. Dxe7 Txe7 3. Td8+

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Mai multe