Sinquefield Cup 2018
S-a consumat și ultima confruntare dintre Carlsen și Caruana înainte de marele lor meci din noiembrie, cînd vor juca pentru titlul mondial. Cei doi au remizat întîlnirea directă de la Sinquefield Cup, Saint Louis, Missouri. Mai mult, au împărțit și locul 1 în turneu, împreună cu Aronian.
Dacă unul dintre cei doi a avut emoții la Saint Louis, acela a fost cu certitudine Carlsen. Caruana a condus o bună parte a turneului, norvegianul egalîndu-l abia în ultima rundă. Dacă n-ar fi făcut-o, ar fi fost al treilea turneu consecutiv din acest an în care campionul mondial ar fi fost depășit de cel american. Faptul a fost remarcat public și de Caruana, cu Carlsen de față, la conferința de presă de debut a Cupei Sinquefield. Este vorba de GRENKE Chess Classic din aprilie din Germania (Caruana 6,5 puncte, locul 1, Carlsen 5,5 puncte, locul 2) și de Altibox Norway în iunie (Caruana 5 puncte, locul 1, Carlsen 4,5 puncte, locul 2-4). E adevărat însă că anul acesta cei doi s-au întîlnit și în ianuarie la Tata Steel, unde norvegianul a scos 9 puncte iar Caruana doar 5.
Cu Saint Louis 2018, seria Grand Chess Tour (GCT) se apropie de final. După cei menționați (Carlsen, Caruana și Aronian), pe locul patru a încheiat Mamedyarov, pe 4-6 au fost Anand, Vachier-Lagrave și Grischuk, în vreme ce pe ultimele locuri s-au plasat So, Nakamura și Karjakin. Din GCT mai e doar turneul din decembrie de la Londra, care va avea un format nou. La el s-au calificat deja cei mai plasați jucători de pînă acum din GCT, Nakamura, Aronian și Vachier-Lagrave (Carlsen n-a jucat în serie, a avut doar un wild card pentru Saint Louis). Azi se decide și cel de-al patrulea participant, dintre So și Caruana, care vor disputa un meci de departajare la Saint Louis. Ca și la Sinquefield Cup, fondul de premiere la Londra va fi de 300.000 de dolari.
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 123 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluțiile diagramelor de data trecută:
În cazul poziției din fotografia de titlu, pozițiile regelui negru pot fi pe c8 și pe h8. Astfel, dacă regele e pe c8, albul joacă 1. cxb8C#! Iar în cazul în care regele e pe h8, albul joacă simplu 1. Th6#.
În diagrama 122 lucrurile sînt mai complicate. Ultima mutare a albului nu poate fi 1. e5-e6 deoarece regele negru ar fi fost în șah, ceea ce e imposibil. Singura posibilitate este ca albul să fi luat en passant pe e6 după e7-e5 din partea negrului. Dar atunci unde e poziția inițială a pionului din e6: pe d5 sau pe f5? Se vede că pe f5 nu a putut fi pentru că iarăși, regele negru ar fi fost în șah. Singura posibilitate așadar este ca inițial, pionul alb să fi fost pe d4, iar negrul să mai fi avut un pion pe e7. Succesiunea mutărilor ar fi în acest caz următoarea: 1. d5+ e5 2. dxe6+. Aceasta este și rezolvarea problemei de retroșah propuse.
Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.
Foto: Clasamentul Grand Chess Tour la final. Caruana și So, avînd fiecare cîte 26 de puncte GCT, vor juca un meci de departajare pentru cel de-al patrulea loc (și ultimul) de la Londra, din decembrie 2018. Sursa: grandchesstour.org/2018.