Serile ShortsUP la librăria Humanitas Cișmigiu

31 iulie 2013   Dileme on-line

În ultimii 4 ani, ShortsUP a adus scurtmetrajele în spații underground, în aer liber sau în instituții culturale dedicate artelor conexe cinematografiei: le-a alăturat cu muzica, le-a mixat cu arta, teatrul și dansul. Pe 5, 6 si 7 august, de la ora 19:00, scurtmetrajele ajung printre carți, la librăria Humanitas de la Cișmigiu.

Pentru trei seri consecutive filmele scurte vor prinde viață acolo unde poveștile sînt la ele acasă. Proiecțiile

explorează legatura trainică dintre cinema și cărți: selecția e formată din scurtmetraje inspirate din literatură, povești care vorbesc despre magia cărților, dar și filme scurte, care sînt doar o altî formî de ficțiune, construită vizual.

Fiecare seară de film va fi completată de o dezbatere, iar la capătul celor trei zile de proiecții, spectatorii vor afla de la un regizor, un dramaturg, mai mulți critici de film sau jurnaliști, care este relația lor cu scurmetrajul. Printre invitați se numără regizorul Cristi Puiu, dramaturgul Vlad Zografi sau criticul de film Ileana Bîrsan.

Luni, 5 august, ora 19:00. Ziua Scurtmetrajului de Animație. Dezbatem cu: Mihai Mitrică, director artistic al Festivalului Internațional de Animație Anim’est și Luiza Vasiliu, jurnalist Dilema Veche

(r. William Joyce, Brandon Oldenburg, SUA, 2011) O alegorie plină de umor despre puterea vindecătoare a poveștilor. Nu degeaba a cîștigat Oscarul si alte 14 premii internaționale – suprapune cîteva tehnici de animație în folosul aceluiași rezultat: încîntarea deplină.

(r. Grant Orchard, Marea Britanie, 2011) a cîștigat premiul pentru scurtmetraj la BAFTA, la Sundance și a fost nominalizat la Oscar. Un newyorkez întalneste o gaină pe străzile metropolei: care dintre cei doi se va dovedi “mai urban” și “mai cool”? Animația e bazată pe o povestire a celebrului autor american postmodernist Paul Auster.

, ora 19:00. Ziua Scurtmetrajului Românesc. Dezbatem cu:  

si

, jurnalist și critic de film

(r. Tudor Cristian Jurgiu, România, 2013) este scurtmetrajul care a adus România pe lista premiilor de la Cannes 2013. A cîștigat premiul al treilea în cadrul competiției Cinefondation dedicată peliculelor studențești. Un film curajos ce face radiografia cuplului modern. După ce încearcă din răsputeri să se despartă, George (Ionuț Vișan) și Cristina (Maria Mitu) ajung la o dilema complicată: nu pot trăi nici împreună, nici separat. Un scurtmetraj oferit de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, București.

, ora 19:00. Ziua Scurtmetrajului de Ficțiune. Dezbatem cu

, dramaturg,

, jurnalist și

, selector de film la ShortsUP.

(r. Gautier About, Franta, 2007) Cum scapi de niște musafiri care se simt la tine acasă ca la ei acasă? Cum evadezi dintr-o situație inconfortabilă care pare să continue la nesfîrșit? A obținut două premii internaționale și a fost selectat în peste 15 festivaluri.

Serile de august se completează cel mai bine cu o limonadă, un film scurt și o discuție lejeră despre poveștile din spatele poveștilor. Intrarea la proiecții este liberă. Librăria Humanitas Cișmigiu e situată pe Bulevardul Regina Elisabeta, numarul 38.

Mai multe