Seism în Arabia Saudită: femeile pot candida

31 august 2015   Dileme on-line

Femeile din Arabia saudită îşi pot prezenta pentru prima dată candidaturile la alegerile municipale din luna decembrie. Începînd de astăzi şi timp de două săptămîni ele au posibilitatea să-şi depună candidatura în centre special amenajate, separate de cele unde se înscriu bărbaţii.

Al-Hayat, unul dintre principalele ziar saudite, anunţa recent că circa 200 de femei şi-ar fi manifestat dorinţa de a candida la viitoarele alegerile locale chiar dacă pentru moment doar vreo 70 au spus că vor face campanie electorală. Decizia de a le permite femeilor să se prezinte la alegerile municipale de anul acesta aparţine fostului rege Abdalah şi a fost anunţată în urmă cu 4 ani. Succesorul defunctului Abdalah, regele Salman, a decis deci să urmeze timidele reforme lansate de fratele său.

Femeile vor putea vota şi candida pentru prima oară la scrutinul anunţat în decembrie.

Ca să se pregătească pentru viaţa politică, o serie de candidate au şi participat de cîteva luni încoace la o serie de sesiuni de formare. Predate fireşte doar de femei juriste. Pînă acum Arabia saudită era excepţia în Golful arabo-persic, toate celelalte state, şi ele musulmane, acceptînd deja de ceva vreme participarea femeilor la viaţa politică.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe