Seară americană cu John Fante

2 iulie 2013   Dileme on-line

Joi, 4 iulie, începînd cu ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr.45) va avea loc o seară americană prilejuită de apariţia romanului 

 de John Fante, recent apărut la editura Humanitas Fiction. Invitaţi la dezbatere sînt traducătoarele

şi

şi scriitorii

şi

, alcătuieşte alături de

şi

saga avîndu-l protagonist pe Arturo Bandini, un alter ego al autorului. Iluminînd secvenţe din tinereţea lui Fante, romanul

lasă amprenta unei sincerităţi care taie în carne vie, combinată cu un umor negru adesea autonimicitor. Stilul este seducător, de o savoare care nu alunecă niciodată în trivial şi de o plasticitate care ţine de multe ori de domeniul poeziei, personajele sunt vii şi pestriţe, căci Fante se dovedeşte un excelent observator al tipologiilor umane, iar Los Angeles-ul, fascinant şi devorator.

Romanul autobiografic ne proiectează în pielea tînărului Arturo Bandini, care, înarmat cu o maşină de scris portabilă, are mari vise. Spirit rebel, nu va accepta nici un compromis, trecînd prin experienţe care-l marchează profund, dar pe care le lasă în urmă prin umorul său salvator. Fiecare capitol conţine o poveste antologică, de la aventura cu patroana în vîrstă a hotelului unde stă pînă la scena părăsirii Hollywoodului şi la alegerea din final: cea a sărăciei, care este de fapt scrisul. Pentru ultima oară străzile din Los Angeles au prins viaţă într-o poveste ficţionalizată a încercărilor prin care a trecut Fante pînă a fost recunoscut ca scriitor.

, obişnuia el să spună.

Considerat un precursor al Generaţiei Beat şi avînd o influenţă marcată asupra generaţiilor ulterioare de scriitori, de la Charles Bukowski şi Philip Roth pînă la Bret Easton Ellis, John Fante a reuşit să facă din literatura pe care a scris-o o extensie de geniu a propriei sale vieţi.

Mai multe