Se deschid cerurile de Sînziene

18 iunie 2018   Dileme on-line

Duminică, 24 iunie, ora 20,30, în Grădina Interioară de la Şcoala Centrală din Bucureşti (str. Icoanei, nr. 3-5) se sărbătoresc de Sînzienele, în care, potrivit credinței populare, „se deschid cerurile“.

„Unii spun că, în noaptea aceasta, exact la miezul nopţii, se deschid cerurile. Nu prea înţeleg cum s-ar putea deschide, dar aşa se spune: că în noaptea de Sînziene se deschid cerurile. Dar probabil că se deschid numai pentru cei care ştiu cum să le privească…“, descria Eliade sărbătoarea „cînd se înjumătățește anul“ în cartea sa, Noaptea de Sînziene.

„Ileana sau despre (ne)întîlnire“ este tema celei de-a 7-a ediții, care va fi reflectată atît în lecturile scrisorilor și a paginilor de jurnal semnate de o serie de scriitori contemporani, cît și prin fragmente din romanul Nuntă în cer, de Mircea Eliade. Lecturile și cîntecele vechi vor fi însoțite de interpretări și discuții despre ritualurile și semnificațiile sărbătorii Sînzienelor, „cînd Soarele joacă pe cer“. Vorbim despre întîlnirile și neîntîlnirile care ne schimbă ritmul vieții: întîlnirea ca îndrăgostire, întîlnirea cu Celălalt, întîlnirea cu sinele și întîlnirea ca îmbrățișare și îmblînzire.

Aproape de miezul nopții, la deschiderea cerurilor, cununile de Sînziene vor fi împletite și aruncate peste casă ca să împlinim ritualul pe care-l cere praznicul.

Intrarea la eveniment este liberă și se face în limita locurilor disponibile, fără rezervare în prealabil.

Foto: Alberto Groșescu

Mai multe