Se deschid cerurile de Sînziene

17 iunie 2016   Dileme on-line

Joi, 23 iunie 2016, de la orele 19.30 în Grădina Interioară de la Școala Centrală (str. Icoanei nr. 3-5), are loc evenimentul „Se deschid cerurile de Sînziene“.

„Unii spun că în noaptea aceasta, exact la miezul nopţii, se deschid cerurile. Nu prea înţeleg cum s-ar putea deschide, dar aşa se spune: că în noaptea de Sînziene se deschid cerurile. Dar probabil că se deschid numai pentru cei care ştiu cum să le privească…” (Mircea Eliade)

La Sînziene se înjumătățește anul, iar la miezul zilei Soarele joacă pe cer”. E ziua în care vara începe să dea înapoi, iar cucul amuțește, căci a cîntat neîntrerupt trei luni. În dimineața de Sînziene fetele se spală goale în rouă pentru a fi drăgăstoase. Sînzienele sînt și o sărbătoare a iubirii, e ziua în care e bine să faci dragoste, căci Sînzienele aduc bucurie și rod celor care le serbează. La Sînziene păsările se jelesc căci începe vara să dea spre iarnă. Bărbații dau flori fetelor, căci de Sînziene, florile și tot cîmpul încep să dea-napoi. Sînziana umblă în această zi, cea mai lungă din an, pe de-asupra pămîntului, cîntă și dansează, însoțită de zîne tinere fecioare, purtînd toate cununi de flori pe cap și spice de grîu.

Sărbătoarea Sînzienelor sau Drăgaica va fi marcată cu muzică, istorisiri, șezătoare cu povești despre Sînziene și Rusalii, lecturi din romanul „Nuntă în cer” de Mircea Eliade, toate acestea învăluite în atmosfera celei mai lungi zi din an.

Lectura unor pasaje deosebite, culese din romanul lui Mircea Eliade, Nuntă în cer, va fi însoțită de muzica adusă de Alexandru Anghel de la Radio Guerrilla, iar florile de Sînziene, spicele de grîu, colacii calzi – simbolul Soarelui –, lumina și mirosurile de iunie, vor crea o atmosferă deosebită la care vă invităm să participați, joi, 23 iunie, în Grădina Interioară de la Școala Centrală.

Mai multe