"Scuze sociologice" pentru terorism?
Excelează Franţa printr-o "cultură a scuzelor" atunci cînd este vorba de delincvenţă şi chiar de terorism? Subiectul este dezbătut cu vigoare în acest moment, după ce premierul Manuel Valls i-a acuzat pe unii sociologi că justifică de fapt terorismul prin căutarea unor explicaţii tot mai subtile pentru cauzele sale. Respectivii sociologi îi răspund însă pe un ton polemic acuzîndu-l că nu acordă destulă atenţie analizei faptului social.
Iată din nou o polemică avînd acea marcă de fabricaţie franceză atît de hrănitoare pentru spirit. Ea este în primul rînd un spectacol de idei, deşi contextul are un gust amar. "Pentru aceşti duşmani care îşi asasinează compatrioţii, care distrug contractul care ne uneşte nu poate exista nici o explicaţie acceptabilă; pentru că a explica înseamnă deja a scuza". Iată doar una din afirmaţiile lui Manuel Valls care a provocat indignarea sociologilor. Manuel Valls a fost însă şi mai vehement şi îl citez din nou: "M-am săturat de cei care caută în permanenţă scuze şi explicaţii culturale şi sociologice pentru ceea ce s-a întîmplat. Nici o scuză nu trebuie căutată, nici o scuză socială, sociologică sau culturală".
Sînt declaraţii care au o anumită gravitate, ba chiar ascund şi o anumită exasperare. Dacă aş fi să mă fac avocatul lui Manuel Valls, aş spun că el are fără îndoială dreptate, în Franţa există acest curent, oarecum stîngist şi angelic, hrănit cu concepte marxiste, a "scuzei sociale". Aceşti intelectuali care joacă pe cartea umanismului profund sînt însă mai degrabă nişte dogmatici de inspiraţie marxistă. In viziunea lor omul este inevitabil un produs al societăţii şi al unor condiţii istorice concrete. Iar de aici rezultă că pînă şi cei mai detestabili răufăcători sînt de fapt creaturile unui sistem injust, al capitalismului sau al colonialismului, al egoismului social sau al unui context în care toţi aceşti factori se coalizează, eventual şi cu alte circumstanţe atentuante.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro