Scrierile lui Marilyn Monroe

25 octombrie 2010   Dileme on-line

Pe 7 octombrie a apărut, la Editions de Seuil și simultan în alte 12 țări, volumul Fragments: Poems, Intimate Notes, Letters de Marilyn Monroe. Acesta cuprinde poezii, însemnări și scrisori, toate inedite, semnate de actriță. Și revelă o Marilyn disperată, gata să se sinucidă, dar și înzestrată pentru literatură.

Dosarul pe această temă din Le Nouvel Observateur (30 septembrie - 6 octombrie 2010), Les vies secretes de Marilyn, conține fragmente din însemnările vedetei și opinii despre personalitatea ei. Jerome Garcin, autorul primului material, consideră că „niciodată o femeie nu a fost în același timp atît de expusă și de enigmatică”. El îl citează pe Arthur Miller, unul dintre soții actriței, care spunea despre ea că era „pe jumătate regină, pe jumătate copil abandonat, uneori îngenuncheată în fața propriului corp, uneori disperată din cauza acestuia”.

Cînd îi citești însemnările, te frapează, în opinia lui Jerome Garcin, suferința cronică, singurătatea iremediabilă, frica perpetuă de alții și de sine însăși, lipsa de încredere, depresia latentă, imposibilitatea de a iubi, tendința spre nebunie și sinucidere. Dar și nevoia compulsivă de a nota mereu, pe caiete sau foi volante, apropierea... dezastrului.

Volumul arată, de asemenea, cum  Norma Jeane Mortenson (numele real al Marilynei) a acumulat, treptat, o cultură literară: ea avea o bibliotecă „savantă”, care o ajuta să își depășească complexul lipsei de educație.  De altfel, o fotografie celebră a ei, făcută de Eve Arnold, o arată pe aceasta într-un costum de baie întreg, în dungi multicolore, citind Ulysses de James Joyce.

Fotografia datează din 1954, chiar după ce a jucat în Gentlemen prefer blondes (aflăm din articolul lui Francois Forestier al aceluiași dosar). A citit Marilyn cu adevărat Ullysses? Nu știm exact, dar, din scrierile ei, un lucru reiese cu certitudine: pentru ea, literatura era „mîntuire”.

Mai multe