Scandalul şortului la Tbilisi
Dacă ne-am lua după propria lui declaraţie, făcută ce-i drept mai demult, Magnus Carlsen nu ar mai trebui să fie campion mondial la şah. A fost eliminat la Cupa Mondială de la Tbilisi (Georgia) în runda a treia, de către chinezul Bu Xiangzhi, numărul 37 mondial. Carlsen spusese că tocmai un astfel de turneu eliminatoriu precum Cupa Mondială i se pare cea mai corectă formă de adjudecare a titlului de campion mondial. Norocul lui că Federaţia Internaţională de Şah nu l-a luat în serios.
Dar Carlsen e doar una dintre marile victime ale nemilosului sistem în care orice neglijenţă e foarte greu de îndreptat. După runda a doua au plecat fostul campion mondial Viswanathan Anand (India), fostul şalanger la titlul mondial Sergey Karjakin, numărul unu britanic Michael Adams, juniorul numărul unu mondial Wei Yi sau Sakhriyar Mamedyarov, cel mai titrat şahist din Azerbaidjan. Ca să nu mai spun că singurul participant care are o legătură cu România, Liviu Dieter Nisipeanu (care joacă însă acum pentru Germania, unde e campion naţional) a fost eliminat din prima rundă.
Însă grosul numelor grele care nu reuşit să meargă mai departe la Cupa Mondială s-a strâns după runda a treia. Am zis de Carlsen, dar împreună cu el şi-au făcut bagajele şi Vladimir Kramnik (Rusia), numărul trei mondial (eliminat de legendarul şahist ucrainean Vasili Ivanchuk), dar şi americanii Hikaru Nakamura şi Fabiano Caruana, şi ei jucători de top 10.
Şi atunci, cine a rămas pentru restul de patru runde care continuă a se desfăşura începând de azi? Cu toate pierderile suferite, balta încă are peşte, pentru că la Cupa Mondială au venit 19 din primii 20 de jucători de şah ai lumii (lipseşte doar bulgarul Topalov). Şi i-aş menţiona pe numărul doi mondial Maxime Vachier-Lagrave (Franţa), numărul patru mondial Levon Aronian (Armenia), pe campionul american Wesley So dar şi pe numărul unu în China, Ding Liren. Dintre cei 16 jucători rămaşi în cursă, cinci sunt ruşi şi trei chinezi; în rest, câte un şahist din Franţa, Ucraina, Olanda, Armenia, SUA, Georgia, Israel şi Ungaria. Astfel, au fost eliminaţi toţi cei opt indieni din grila de start a celor 128 de participanţi. Doar ruşii (cu 20 de jucători) şi chinezii (cu nouă) au fost mai numeroşi.
Dar de ce pare aşa o loterie această Cupă Mondială, în care spuneam că orice scăpare e foarte greu de recuperat? Totul porneşte de la regulile turneului. Se joacă doar două partide de şah clasic, şi chiar dacă eşti un jucător să zicem de top 10, dacă faci o eroare pe parcursul lor e greu apoi să o îndrepţi. Pur şi simplu nu ai când. Aşa s-a întâmplat cu Anand, care a sacrificat o piesă în prima partidă din runda a doua, dar sacrificiul s-a dovedit incorect. În cea de-a doua partidă, a avut piesele negre şi din această cauză a fost dificil să joace la câştig. A făcut remiză şi a fost eliminat. La fel s-a întâmplat şi cu Carlsen, care a pierdut cu albele şi apoi cu negrele nu a mai putut reveni. La scor egal, după mini-meciul de şah clasic, urmează mini-meciurile de şah rapid şi de blitz, totul putându-se termina cu o partidă de tip Armaggedon. Am descris într-un articol anterior ritmul de joc de la Cupa Mondială, care pe de altă parte e atractiv pentru chibiţii de la faţa locului sau de pe internet.
Un episod mai puţin obişnuit a avut loc în runda a treia, când canadianul Anton Kovalyov a părăsit turneul după o altercaţie verbală cu Zurab Azmaiparashvili, reprezentantul organizatorului turneului, Federaţia Internaţională de Şah. Kovalyov este cel ce îl eliminase pe Anand în runda a doua, şi s-a prezentat la următoarea rundă tot în pantaloni scurţi, ca şi până atunci. Azmaiparashvili i-a spus că există un cod vestimentar al turneului, însă tonul folosit a fost unul aparent agresiv. Kovalyov s-a simţit jignit şi nu s-a mai aşezat la masa de joc. Şi-a luat bilet de avion şi a şi plecat, postând pe Facebook că nu avea alţi pantaloni la el pentru că s-a mai îngrăşat în ultima vreme. Dar dacă i s-ar fi vorbit frumos, ar fi mers la mall să îşi cumpere o pereche şi nu ar fi părăsit concursul, a mai susţinut el. Acum, mai mulţi şahişti strâng semnături pe o petiţie prin care cer ca reprezentantul FIDE să fie sancţionat pentru comportamentul său.
Diagrama săptămânii
Soluţia diagramei de mai jos va fi publicată în următorul articol al rubricii "În alb şi negru". Ea reprezintă poziţia de dinaintea ultimei mutări a partidei Carlsen - Bo de la Cupa Mondială de la Tbilisi. Ce a jucat şahistul chinez, cu negrele, forţându-l pe campionul mondial să cedeze imediat?
Soluţia diagramei precedente: 1. Tg8+! Rxg8 2. Dg3+! urmat de 3. Dg7#.
Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.
Foto: Şahistul canadian Anton Kovalyov, în şort, a fost avertizat că nu e îmbrăcat corespunzător pentru concursul de la Tbilisi. Sursa: chessbase.com.