Scandalul broaştei ţestoase din Mamaia

10 august 2010   Dileme on-line

-experienţa socialistă continuă-

În articolul meu „Mamaia – o experienţă socialistă” pomeneam în treacăt de o terasă unde, într-o fîntînă arteziană kitsch, unica broască ţestoasă „din dotare” era chinuită de cîţiva copii. N-am mai comentat că într-o astfel de situaţie vina principală este de fapt a părinţilor care au venit la mare să se relaxeze, nu să-şi supravegheze copiii, ba mai mult, chiar se bucură atunci cînd ei îşi găsesc „o ocupaţie” distractivă care să le anuleze prezenţa, măcar pentru o vreme.

Nu-mi imaginam, însă, că broasca ţestoasă de la terasa „Cleopatra” va declanşa un mic scandal local. În urma publicării articolului, am primit un e-mail de la Monica Butuc din Constanţa care îmi povestea că privise, la rîndul ei, cum broasca era chinuită de copiii care „o împingeau cu paie şi n-o lăsau să stea la suprafaţă ca să respire”, ba mai mult decît atît chiar încercase să facă ceva în privinţa asta. Vorbise cu şefa terasei care i-a replicat că unul dintre motivele pentru care broasca se afla acolo, în fîntînă era ca să „se joace” copiii cu ea. Presupun că ştiţi şi voi ce pot înţelege copiii prin joacă, atunci cînd nu li se explică pe înţelesul lor că o broască ţestoasă este şi ea „un fel de om” care la un moment dat vrea pur şi simplu să fie lăsat în pace, aşa cum ştiţi că pe nimeni nu interesează cît de exploatate sînt animalele „de vacanţă” (apropo, poneii de pe plaja de la Mamaia sînt cei mai trişti pe care i-am văzut vreodată!). E-mail-ul Monicăi, dar mai ales intenţia ei de a se adresa Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor pentru „a salva” broasca (adică de a o lua de la terasa şi de a-i găsi un stăpîn sau de a o elibera în mediul natural) m-au înduioşat. Într-o lume în care oamenii sînt preocupaţi doar de ei înşişi, iar, la mare, de micul şi de berea de pe masă, rareori întîlneşti pe cineva căruia să-i pese de o broscuţă ţestoasă.

Aşadar, Monica Butuc a primit o împuternicire de la F.N.P.A. (scopul demersului ei era cît se poate de onest: prevenirea altor astfel de cazuri şi protecţia animalelor) şi, însoţită de Poliţie, s-a întors la „Cleopatra” pentru a confisca broasca ţestoasă. Din cîte am înţeles, patronul fusese deja de acord. Însă, în momentul în care s-a trecut la fapte, Monica mi-a povestit că au apărut dintr-odată: proprietarul „de drept” al broaştei care le explica tuturor cît de sănătoasă şi fericită e broasca lui la „Cleopatra”, soţia sa care a ameninţat-o pe Monica că o va da în judecată pentru prejudicii de imagine aduse terasei, un avocat, presa locală. „A trebuit să mergem toata ziua prin oraş pe la veterinari şi la rezervaţie şi, pînă la urmă, ne-au luat broasca de pe masa medicului. Singura soluţie ca s-o recuperăm era violenţa, iar broasca s-ar fi ales cu picioare rupte pentru că trăgeau de ea. Eu am fost împinsă în fîntîna arteziană de două ori. Sînt încă şocată pentru că nu m-am aşteptat la aşa ceva.”, spune Monica. Întreaga poveste poate să pară amuzantă, dacă ne gîndim la miza ei. Însă, ea reprezintă o stare de fapt în România: un cetăţean obişnuit (care nu are legături cu presa locală sau alte relaţii “de familie”) are tupeul să dea dovadă de simţ civic sau poate pur şi simplu vrea să facă o faptă bună, iar ceilalţi cetăţeni în cel mai bun caz îl iau de fraier şi-l trimit acasă – “Tu ce te bagi? N-ai altă treabă? –, în cel mai rău, el devine un infractor, vina lui nefiind alta decît că a încercat să schimbe ceva “în sistem”. Aşadar, dragi cititori, vă rog nu mai încercaţi să salvaţi broaşte ţestoase, să plantaţi flori sau să ajutaţi o bătrînica să treacă strada! Doar dacă veţi vandaliza parcurile, veţi face grătar pe balcon şi veţi pune manele la maximum veţi primi aplauze la scenă deschisă din partea tuturor!

Iată ce a scris presa locală, în căutare de reportaje “de sezon”:

Scandal la o terasă din Mamaia pentru o broască țestoasă

Pentru o broască țestoasă

Cîteva precizări, de final, ale Monicăi Butuc:

“Planul meu era ca broasca să fie consultată de un veterinar şi apoi să fie eliberată în mediul ei natural, în funcţie de recomandările medicului. În cazul în care ar fi avut probleme de sănătate eu trebuia să-i ofer un adăpost pe perioada tratamentului, dupa care o eliberam. Pentru aceasta am şi primit împuternicire de la F.N.P.A. - ca să pot avea grijă de broască pînă la găsirea unui adăpost.

Vreau să specific că pînă ieri nu am auzit de Petre Calopăreanu şi Dana Baciu, soţia sa şi nici că broasca i-ar avea pe ei ca proprietari. Cei de la terasă m-au lăsat să iau broasca, dar au intervenit cei doi cu scandal şi au chemat presa.

La cabinetul veterinar Vet Zone din Constanţa, domnul doctor Leica Laurenţiu a consultat broasca. Rezultatul consultului nu a fost bun, după cum reiese şi din certificatul de sănătate eliberat de domnul doctor, în care se recomandă eliberarea broaştei în mediul ei natural.

Domnul Calopăreanu a spus ca a înteles că a greşit hrana pentru broască şi condiţiile de întreţinere şi că le va schimba. Cei doi au plecat cu broasca în cutie şi au spus că vor avea grijă de ea, că o vor lăsa în libertate sau, cel mai probabil, o vor creşte în casă, dar că nu o vor duce înapoi la terasă.

La final, doamna Baciu m-a ameninţat încă o dată că mă va da în judecată.”

În semn de solidaritate cu broasca țestoasă din Mamaia, ascultăm:

Mai multe