Şah şi sumo

28 noiembrie 2016   Dileme on-line

În această seară, la New York, e programată ultima partidă din cele 12 ale meciului pentru titlul mondial la șah dintre norvegianul Magnus Carlsen și rusul Serghei Karjakin. Dacă și ea se termină remiză, se va ajunge la partide de șah rapid, eventual și de blitz și chiar la așa-numita partidă “Armageddon”, după cum am descris aici.

În articolul indicat spusesem că după șapte remize consecutive încă nu s-a spart gheața, dar imediat a doua zi primul care a făcut-o a fost, în mod surprinzător, Serghei Karjakin. Încă de la începutul meciului, ca favorit al specialiștilor, rezultatelor din acest an și al caselor de pariuri, Carlsen s-a considerat dator să ia inițiativa, să riște, să decidă meciul cît mai repede. A făcut-o, dar în partida a opta a fost prins pe picior greșit. Karjakin a știut să stea în corzi și cînd a prins momentul, a știut și să lovească. Deodată, perspectiva neverosimilă ca norvegianul să piardă titlul se insinua în cronicile meciului.

În partida a noua, lui Carlsen chiar i-a trecut glonțul pe la ureche. Karjakin a avut la un moment dat la dispoziție două mutări, una excelentă și alta perfectă. A spus că le-a văzut pe amîndouă, dar după ce a calculat timp de 20 de minute, a preferat-o pe prima. A fost rîndul lui Carlsen să se apere apoi, dar măcar a avut o șansă, de care s-a ținut cu dinții. A scos remiza la mutarea 74.

Apoi Carlsen a făcut ceea ce a mai făcut deseori. A punctat în momente critice, cînd era absolută nevoie, și scorul a devenit egal. Lui Karjakin i-ar fi convenit remiza. A și avut la dispoziție două mutări de a o forța, a 20-a și a 26-a, însă nu le-a folosit. Unii chibiți au comentat că nu merită să fie campion mondial cel ce irosește așa ocazii. După ratările lui Karjakin, s-a intrat în tipul de partidă pe placul lui Carlsen, adică o ușoară inițiativă de partea sa, într-un final de joc cu piese mai puține. Karjakin a cedat la mutarea 75, cînd era pe punctul de pierde și al doilea pion. A urmat apoi partida a 11-a, încheiată remiză, în care nici unul dintre jucători, în niciun moment, nu a avut un avantaj semnificativ. În ultima partidă, a 12-a, Carlsen va juca cu piesele albe și din acest motiv are avantajul de a fi cel care are de ales dacă și cît va forța cîștigul.

***

Dacă meciul pentru titlul mondial la șah încă nu s-a încheiat, la sumo în schimb s-a jucat și ultimul turneu major al anului. A fost un an ciudat, cu multe rezultate neașteptate. De pildă, în ianuarie, Cupa Împăratului a fost cîștigată de un ōzeki, Kotoshōgiku, înaintea celor trei yokozuna (rangul maxim în sumo) aflați în concurs. Acum însă, după turneul din noiembrie cînd a scos doar cinci victorii, Kotoshōgiku termină kadoban. Adică e obligat să iasă pe plus în următorul turneu din ianuarie 2017 (să obțină cel puțin opt victorii din cele 15 runde ale turneului), în caz contrar va fi decăzut din rang.

Apoi, în martie și în mai, yokozuna Hakuho și-a confirmat statutul și a cîștigat turneele de la Osaka și Tokyo. Hakuho este unul dintre cei mai puternici luptători de sumo din istorie - un sumar al performanțelor sale putînd fi găsit aici. Dar din iulie, el a ratat titlu după titlu, cel mai probabil și din cauza unei operații la degetul mare de la picior. Astfel că în iulie, cîștigător al Cupei Împăratului a fost yokozuna Harumafuji, ceea ce nu ar fi o mare surpriză, în schimb în septembrie și noiembrie lideri au fost ōzeki Gōeidō, respectiv yokozuna Kakuryū. Ca și Kotoshōgiku, Gōeidō n-a mai cîștigat niciodată Cupa Împăratului, iar Kakuryū, “cel mai modest yokozuna din istorie”, infirmă calculele și reușește să cîștige trofeul pentru a treia oară în carieră. De obicei sînt doi sau trei rikishi care domină cele șase turnee majore ale unui an competițional și deși m-am tot uitat în urmă pe statistici, n-am mai găsit nici un an în care Cupa Împăratului să fie cîștigată de cinci luptători diferiți, cum a fost cazul în 2016.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 35 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online "În alb și negru".

Soluția diagramei 34 de săptămîna trecută: 1… Td1! 2. Rxd1 h2 și negrul transformă imparabil.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Serghei Karjakin și Magnus Carlsen în timpul celei de-a 11-a partide a meciului pentru titlul mondial la șah, New York 2016/ nyc2016.fide.com.

Mai multe