Şah la foc automat

26 septembrie 2016   Dileme on-line

A devenit o modă ca ordinea de start în turneele mari de şah să fie stabilită de un concurs de blitz. Aşa s-a petrecut şi la Memorialul Tal de la Moscova, care a început duminică tocmai cu o zi de blitz de încălzire. Prefaţa aceasta are de cele mai multe rolul de a face şahul mai atractiv, dar uneori are şi o miză practică. În turneele cu un număr par de participanţi, concurenţii joacă un număr impar de partide (că doar nu pot juca cu ei înşişi); automat unii dintre ei au piesele albe în mai puţine partide decît alţii, fapt considerat un dezavantaj. Dar printr-un turneu de blitz, se face un fel de clasament preliminar iar jucătorii din partea lui superioară au mai des piesele albe în turneul major.

Dar oricum, blitzul şi şahul rapid au cîştigat teren şi pe cont propriu. Există un campion mondial la blitz, rusul Alexander Grischuk, şi unul la şah rapid, norvegianul Magnus Carlsen, care e şi campion mondial la şah clasic. Sînt turnee anuale de şah rapid şi de blitz, inclusiv pentru titlurile mondiale în care s-au impus cei menţionaţi mai sus. Anul acesta, aceste turnee se vor ţine în Qatar, între 25 şi 31 decembrie. La rîndul lor, turneele de blitz şi şah rapid sînt de mai multe feluri, în funcţie de numărul de minute de gîndire alocat fiecărui jucător pentru desfăşurarea partidei. În general, partidele de blitz sînt cele jucate în mai puţin de cinci minute, cu sau fără secunde adiţionale, în vreme ce în cele de şah rapid jucătorii au cîte 25 de minute de gîndire. Secundele adiţionale (aşa numitul increment, constînd în una, două sau trei secunde) se adaugă la timpul de gîndire şi se acordă per mutare. De exemplu, la Memorialul Tal, blitzul s-a jucat pe sistemul 3+2, adică trei minute timp iniţial plus două secunde pentru fiecare mutare pentru fiecare jucător. De remarcat că asemenea jonglerii cu timpii de gîndire nu ar fi fost posibile cu vechile ceasuri mecanice de şah de pe vremea lui Tal. Pentru ele ai nevoie de ceasurile electronice moderne.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 26 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online "În alb și negru".

Soluția diagramei 25: 1. e5! şi dacă 1... dxe5 sau 1... Nxe5, 2. Cxe6+ Txe6 3. Dxb4 şi cîştigă. Dacă negrul pleacă cu dama sau şi-o apără, sau se fereşte de şah (de exemplu 1... Da4, 1... a5 sau 1... Rd7), urmează 2. exf6 cu avantaj decisiv pentru alb.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Campionatul mondial de şah rapid de la Berlin, 2015. Credit: berlin2015.fide.com.


Mai multe