Sacul şi poeticul. Unde este poezia azi?

27 martie 2012   Dileme on-line

Dosarul din Dilema veche de săptămîna aceasta e cu totul şi cu totul poetic. Veți găsi în paginile lui "texte despre întîlnirile poetice din Bucureşti sau felul în care se predă poezia la şcoală, texte-pledoarii de o frumuseţe fără drept de apel, texte despre şi cu versuri care îţi deşurubează capul, texte despre poezia care e în stradă sau despre poezia care e în noi, texte care vă vor face o poftă teribilă să citiţi poezie."

Andrei Pleşu scrie despre criza, la nivel mondial, a ştiinţelor umaniste: „La începtul lui 2008, într-un editorial din New York Times, Stanley Fish observa că «the report of the New York State Commission on Higher Education» abia dacă menţiona «the arts and humanities». Evident, nu era vorba de o simplă «scăpare», de o neglijenţă întîmplătoare. Era simptomul unei crize de statut, resimţită peste tot în lume, atît în universităţi, cît şi în institutele de studii avansate. O asemenea criză de statut nu se rezumă la o simplă pierdere de prestigiu, la marginalizare (nedreaptă), la o reformă generală a ierarhiilor cunoaşterii. Ea pune în discuţie însăşi justificarea academică şi mai ales socială a «ştiinţelor umaniste» şi are un efect direct asupra susţinerii lor financiare. Cînd a început această riscantă segregaţie?”

Vintilă Mihăilescu analizează studiile dedicate produselor agroalimentare tradiţionale. Liliana Nicolae scrie un reportaj despre căpitanul Laurenţiu Şerban, ofiţerul român care şi-a pierdut un picior în Afganistan. Adrian Cioroianu scrie, „la aniversară”, despre revista Magazin Istoric.

Simona Sora
face o relatare de la Tîrgul de carte de la Leipzig, Marius Chivu scrie despre ultimul interviu al lui Mircea Ivănescu luat de Gabriel Liiceanu, legendarul vibrafonist Gary Burton îi acordă un interviu lui Berti Barbera, iar Andrei Gorzo recenzează filmul Trebuie să vorbim despre Kevin.

Mai multe