Sacrificiile lui Wesley So

5 septembrie 2016   Dileme on-line

Zilele acestea, la Baku, în Azerbaidjan, echipa de şah a Statelor Unite are ocazia, după 40 de ani, să redevină campioană olimpică. Şansele îi sînt date de “importurile” valoroase din ultimii ani, aşa încît astăzi, din primii şapte şahişti ai lumii, trei joacă pentru SUA.

Dacă dintre cei trei, Hikaru Nakamura este american get-beget iar Fabiano Caruana este de fapt revenit la bază - el e născut în SUA din părinţi italieni, aşa că a jucat o vreme pentru Italia - Wesley So este o achiziţie în deplinul sens al cuvîntului. Născut în Filipine în 1993, So a trebuit să treacă prin două rupturi majore “pentru a realiza ceva în şah”, cum a spus el odată.

Prima despărţire dureroasă a fost faţă de ţara natală. După ce a devenit cel mai tînăr şahist filipinez ajuns maestru internaţional şi singurul şahist din această ţară care a depăşit plafonul de 2700 de puncte Elo, considerat pragul de trecere în elita şahului internaţional, So se aştepta la mai multă susţinere din partea autorităţilor. În loc de acesta, el a nimerit în mijlocul unor maşinaţiuni politice care-i ţineau cariera pe loc. După doi-trei ani de negocieri, So decide în 2014 să părăsească echipa Filipinelor şi să joace pentru Statele Unite. Schimbul de federaţii s-a simţit imediat: SUA a urcat în clasamentul ratingurilor pe ţări de pe locul 9 pe 4, iar Filipine a căzut de pe 32 pe 43. Cît pentru So însuşi, transferul a venit la pachet cu o bursă care-i permitea să se concentreze pe cariera şahistă.

So a fost acuzat de lipsă de patriotism, deşi el a spus că niciodată nu-şi va uita apartenenţa filipineză. Învăţat cu jocul la sacrificiu de şah, So a mai făcut unul şi în viaţa reală. După sacrificiul ţării, a urmat cel al propriei familii. La puţin timp după ce s-a instalat în SUA, So a decis să renunţe la studii şi să se consacre şahului. Familia lui, mutată între timp şi ea în Canada, s-a împotrivit, iar între timp So s-a apropiat de o familie adoptivă de americani care acum afirmă că îl sprijină în deciziile lui privind cariera şahistă. În 2015, în timpul unui turneu important jucat în Saint Louis, SUA, ambele familii, cea biologică şi cea adoptivă, au venit să îl susţină, dar rezultatul de fapt a fost un dezastru, el terminînd mult sub cota la care era creditat. Ba chiar în runda a noua a turneului, So a pierdut o partidă la masa verde deoarece îşi nota pe foaia partidei, de stres probabil, mesaje motivaţionale de genul “Concentrează-te mai mult!”, fapt interzis de regulament.

Oricum, de atunci şahistul americano-filipinez pare să se fi stabilizat, emoţional şi profesional. A renunţat la internet şi la conturile de social-media, despre care afirmă că reprezintă o pierdere de timp. Singurul telefon mobil din familia adoptivă (cu care a rămas pînă la urmă) este al sorei sale vitrege, “care ştie să îl stăpînească”, după cum spune el. Iar luna trecută a cîştigat cel mai important turneu din carieră, laolaltă cu un cec de 75.000 de dolari. A fost o surpriză pentru toţi, inclusiv pentru So. Înainte de turneu, organizatorii i-au invitat pe participanţi să spună deschis cine va fi cîştigătorul. Nimeni nu l-a menţionat pe Wesley So, nici măcar el însuşi. Dar e clar că dacă şi alţi organizatori de turnee de şah vor dori să repete scena favoriţilor, de acum de numele lui va trebui să se ţină cont mai des.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 23 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online “În alb și negru”.

Soluția diagramei 22 de săptămîna trecută: 1. Th7+! Rxh7 (1… Rf8 2. Txf7+ şi cîştigă) 2. Dh2+ Rg7 3. Dh6#

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Wesley So în timpul unei partide disputate la Sinquefield Cup în august 2016. Credit: Chessbase.com.

Mai multe