Sabina Foișor, campioana SUA la șah
Să mai spună cineva că America nu este țara tuturor posibilităților. Românca Sabina Foișor, plecată să studieze în State, a cîștigat azi-noapte titlul de campioană națională la șah în țara de adopție. Ea a încasat astfel și premiul de 25.000 de dolari (comparaţi cu cei 1000 de dolari cîștigați acum o săptămînă de Andrei Istrățescu, campionul României). Sabina Foișor nu e la prima încercare de acest fel, dar de această dată a reușit să se distanteze, în ultima rundă, la un punct față de următoarea clasată, campioana en-titre Nazi Paikidze și să cîștige astfel campionatul într-o manieră categorică. La masculin, concursul e încă în desfășurare, la noapte fiind programate partidele de departajare dintre cei doi șahiști care au terminat turneul la egalitate de puncte: Wesley So și Alexander Onischuk. Ei se bat pentru un premiu de 50.000 de dolari.
După cum a pornit, n-ai fi spus că pentru Sabina Foișor acest campionat va fi altfel decît toate celelalte, adică modest spre bine, dar în nici un caz excepțional. A remizat în prima rundă cu o junioară de 13 ani, Carissa Yip, și a pierdut în runda a doua la una dintre favoritele turneului, Irina Krush. A reușit să revină și să cîștige apoi la Anna Sarevich, pentru ca în runda a patra să piardă iar, la Maggie Feng, și ea o junioară de 16 ani. A fost însă ultima partidă pierdută de Foișor; din restul de șapte, ea a cîștigat cinci, printre care și la Katerina Nemkova, Tatev Abrahamyan și Anna Zatonskih, jucătoare mai titrate ca ea. De altfel, pe grila de start Sabina Foișor era pe locul șapte (din cele 12 participante).
Sabina Foișor provine dintr-o familie de șahiști. Tatăl ei, maestrul internațional Ovidiu Foișor, a fost un jucător foarte bun al României, înainte de 1989, dar și după. Mama, Cristina Foișor, a fost de cinci ori campioană a României, ultima oară în 2013. Anul acesta trebuia să joace în campionatul mondial feminin din Iran, însă s-a îmbolnăvit și în ianuarie a murit la Spitalul Județean din Timișoara. Sora Sabinei Foișor, Mihaela, este și ea maestră internațională la șah.
Și pentru că tot am vorbit de șahul feminin, de menționat acum ar fi puternicul campionat european, care urmează să înceapă marți, 11 aprilie. Iau startul la el, printre altele, surorile Muziciuk, Ana și Maria (din Ucraina), rusoaicele Katerina Lagno și Natalia Pogonina, Antoaneta Ștefanova (Bulgaria), Nina Batsiashvili (Georgia), Monica Socko (Polonia), Elisabeta Paehtz (Germania) sau veterana Pia Cramling (Suedia). În concurs, pe locul 37 în grila de start, e și românca Irina Bulmagă, recent clasată pe locul doi în campionatul intern. Iar cea mai bună șahistă din lume la ora actuală, chinezoaica Hou Yifan, tocmai a încheiat un meci de patru partide cu legendarul șahist ucrainean Vasili Ivanciuk. Hou Yifan a pierdut cu 3 - 1, dar asta nu înseamnă că nu e la înalțime în „bătălia sexelor” pe care o susține de ceva vreme: 11 - 7 cu Parimarjan Negi (în 2015), 9,5 - 4,5 cu Evgeniy Najer (tot în 2015) și 2,5 - 3,5 cu Nigel Short (în 2016).
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 54 va fi publicată în ediția de săptămîna viitoare a rubricii ”În alb și negru”.
Soluția diagramei 53 din numărul trecut: 1.Nxd5+! cxd5 2. Dxf8+! Rxf8 3. Tc8+ urmat de mat.
Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România.
Foto: chessbase.com – Sabina-Francesca Foișor în timpul campionatului de șah al Statelor Unite, Saint Louis, Missouri, aprilie 2017.