Să vorbim despre voi...

1 aprilie 2012   Dileme on-line

30 martie 2012

În momentul lansării Presseurop, unul dintre obiective a fost de a crea un spaţiu european de dezbatere. În acest scop, am căutat să publicăm articole susceptibile de a provoca această dezbatere sau de a o alimenta, şi ne-am invitat cititorii să intre în discuţie.
Ceea ce aţi făcut de bună voie, dragi cititori, judecînd după numărul din ce în ce mai mare de comentarii  înregistrate, mai ales de cînd am pus în aplicare instrumente care să vă permită să vorbiţi cu noi mai direct. Aceste instrumente sînt în continuă evoluţie şi căutăm să le adaptăm cerinţei unei discuţii cît mai deschise şi mai fluide cu putinţă. Sondajul actual online ar trebui să ne permită să ne orientăm şi mai bine.

Rezultatul, după aproape trei ani, este apariţia unei adevărate comunităţi, desigur modestă faţă de bogăţia lectoratului potenţial căruia i se adresează Presseurop, dar care împărtăşeşte aceeaşi patimă a dezbaterii şi a schimbului şi acelaşi interes pentru Europa.
O comunitate, un "salon", pentru a prelua expresia folosită de Maja Hagerman în Dagens Nyheter, de cititori care trec dincolo de graniţele Europei, care nu se tem să vorbească într-o limbă alta decît a lor, care dau dovadă de curiozitate faţă de ceilalţi şi de ideile lor, şi de un mare respect reciproc. Ei au ştiut astfel să dea acestei dezbateri o calitate rar întîlnită în mass-media – "printre cei mai civilizaţi şi rezonabili pe care i-am citit vreodată pe internet", a scris chiar Federico F.

O comunitate care demonstrează că există în rîndul europenilor o adevărată nevoie de a discuta despre subiecte care-i privesc pe toţi. Instituţiile europene par a fi cel puţin la fel de îndepărtate de cetăţeni cît guvernele naţionale şi chiar Parlamentului European, deşi ales prin sufragiu universal, pare să se adreseze mai mult suratelor sale instituţionale decît alegătorilor. Europa are principalele elemente ale unui stat – un executiv, chiar două, cu Consiliul şi Comisia, un legislativ şi un judiciar – dar îi lipseşte o opinie publică, cum subliniază NunoD.

În afară de faptul că este în sine de dorit, o opinie publică europeană ar fi cel mai bun meterez în faţa acestor lacune democratice ale instituţiilor de la Bruxelles – reale sau presupuse, pe care le denunţaţi adeseori. Această sferă publică europeană care ne lipseşte atît de mult, voi, dragi cititori, contribuiţi în fiecare zi la a o crea...

Gian Paolo Accardo este un jurnalist italo-olandez născut la Bruxelles în 1969. A lucrat ca redactor la Internazionale şi Courrier international şi a fost corespondent pentru agenţia de presă italiană Apcom. Este redactor şef adjunct al presseurop.eu.

Mai multe