Să plătim pentru presa de calitate pe Internet?

26 iulie 2010   Dileme on-line

Ştiu, nu e tocmai la modă să zici aşa ceva, dar revista Prospect publică un articol care susţine tocmai asta, titlul este Murdoch are dreptate, iar subtitlul destul de explicit: If we value good journalism, why don’t we pay for it online? (Dacă apreciem jurnalismul de calitate, de ce nu plătim pentru el online?).

Se fac acolo calcule interesante apropo de felul în care s-ar descurca ziarele mari dacă cititorii din online ar plăti nişte sume infime pentru ele. Evident, trebuie însă să ai presă de calitate.

Ceea ce mă duce cu gîndul la relaţia specială pe care o am cu revista Prospect. E singura publicaţie pentru care eu personal plătesc online. Şi asta pentru că este singura care mi-a cerut. Un abonament anual la varianta print e cam scump, iar în România ajunge cu probleme. Pe de altă parte, site-ul revistei pune la liber doar o parte dintre articole, şi treptat. Dar, mai ales, doream să am experienţa cititului în print, adică revista aşa cum este ea publicată şi paginată, nu un şir de articole online. Aşa că oferta Prospect abonament online m-a atras pentru că îmi oferă acces la varianta pdf a revistei, pe care o tipăresc lunar, iar experienţa e oarecum similară cu cititul revistei tipărite. Iată-mă deci ajuns improbabilul cititor dispus să plătească online pentru jurnalism de calitate.

Şi aş plăti în continuare pentru articole ca acest profil al Partidului Liberal Democrat din Marea Britanie sau pentru acest exemplu de jurnalism non-populist în vremuri de tăieri bugetare. 

Mai multe