Ryan Gosling în „Only God Forgives”, un mic regal de Bollywood și tragedii din China

7 octombrie 2013   Dileme on-line

Devenit unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, după succesul lui Drive - plasat de majoritatea criticilor pe primele locuri în topurile pe 2011 - Only God Forgives, în regia lui Nicolas Winding Refn, va fi proiectat în premieră în România, la Les Films de Cannes à Bucarest.

Stilistic, filmul continuă pe linia lui Drive : este un western modern, ultraviolent, cu accente noir, pe fundalul unui oraș decăzut – Bangkok. Ryan Gosling are rolul unui bărbat enigmatic și tăcut implicat în mafia drogurilor, avînd ca paravan un club de box thailandez. Cînd fratele lui e ucis, mama sa (Kristin Scott Thomas), șefa unei vaste rețele mafiote,  îl constrînge să-i răzbune moartea. I se pune în cale un polițist (Vithaya Pansringarm) care nu pare să acționeze după legile obișnuite, ci după propriile judecăți. „Ryan Gosling și Nicolas Winding Refn fac din nou echipă într-un thriller care-ți taie răsuflarea, splendid din punct de vedere estetic și extrem de violent” - „The Guardian”. Distribuitorul român al filmului este Independența Film. 

Tot în premieră în România,

va aduce și filmul japonez recompensat cu Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes.

, în regia lui

, este o dramă subtilă, atașantă și cu destul umor, despre două familii care află, după 6 ani în care și-au crescut cu dragoste copiii, că aceștia au fost schimbați între ei la naștere, dintr-o regretabilă eroare. Pus în fața unei dileme aproape imposibile, unul dintre tați se confruntă pentru prima dată cu el însuși și cu ideea de tată.

a stîrnit aplauze puternice la premiera mondială.

, potrivit „The Telegraph”. Kore-Eda Hirokazu este unul dintre cei mai apreciați regizori asiatici contemporani, fiind selecționat anterior la Cannes cu alte trei filme: Distance (2001), Nobody Knows (2004) și Air Doll  (2009).

Premiul pentru scenariu i-a fost acordat anul acesta unui alt regizor asiatic selecționat de trei ori în competiția oficială de la Cannes,

, recunoscut drept unul dintre cei mai talentați și provocatori cineaști (în 2006, a obținut Leul de Aur cu Still Life).

, o dramă impresionantă în patru părţi despre violenţa în China contemporană, este inspirată de tragedii reale întîmplate în ultimii ani. Un miner se revoltă împotriva corupției liderilor satului. Un muncitor întors acasă de Anu Nou descoperă ce poate face o armă de foc. O recepționistă frumoasă a unui salon de spa e ia o decizie dramatică atunci cînd un client bogat încearcă să abuzeze de ea. Un tînăr muncitor în fabrică schimbă locurile de muncă încercînd în zadar să-și facă viața suportabilă. 

, a explicat Jia Zhangke la Cannes.

Din India vine și un mic regal cu celebrități de Bollywood,

, în regia lui

. Atît de încîntat a fost publicul Semaine de la Critique, încît l-a votat masiv, filmul primind trofeul Grand Rail d’Or.

, cum îl numește publicația „Variety”, îi are pe afiș pe Irrfan Khan, una dintre marile vedete ale Bollywood-ului, alături de tînăra Nimrat Kaur. Comedia dulce-amăruie are în centru eficientul serviciu de livrare din Mumbai, practicat de circa 5000 de dabba, din tată în fiu. De 120 de ani, acești dabbawallah duc mîncarea gătită acasă de neveste bărbaților lor, la serviciu. Pentru că nu știu să citească, se orientează  folosind un cod complex de culori și simboluri. Universitatea Harvard a studiat sistemul lor și a conchis că se produce o eroare o dată la 4 milioane de livrări.

The Lunchbox este povestea unei astfel de erori, care pune în legătură o femeie ce încearcă să reaprindă scînteia dintre ea și soțul ei, gătindu-i bunătățuri, și un bărbat mai în vîrstă, solitar. Între cei doi începe un flirt epistolar și, încet-încet, acest vis frumos amenință să-i ia pe sus.

Biletele s-au pus în vînzare din 23 septembrie, separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe

, pentru Cinema Elvira Popescu, pe

, iar pentru Cinema Studio, de la casieria cinematografului. Programul proiecțiilor pentru cele trei filme poate fi consultat pe site-ul

.  

Lista filmelor pentru care se pun în vînzare bilete va fi actualizată în permanență pe

.

a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediția a patra va fi organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film și Asociația Macondo. 

Mai multe