Ruși, chinezi, arabi și Magnus Carlsen

2 ianuarie 2019   Dileme on-line

A devenit o tradiție ca la sfîrșit de an să se desfășoare campionatele mondiale de șah rapid și blitz, disciplinele complementare – și concurente?! – ale șahului clasic, intrat în umbra remizelor. Jucătorii își fac bagajele a doua zi de Crăciun și ajung acasă în ajun de An Nou. Cu alte cuvinte, de sărbători se distrează cum știu ei mai bine – cu piesele și tabla de șah, prin care au ajuns să știe să rîdă, să plîngă, să zîmbească sau să se încrunte.

Dincolo de distracție însă, e o competiție cu multe aspecte serioase. De pildă, de două ediții competiția poartă numele liderului suprem din Arabia Saudită, regele Salman. Aș fi preferat alt sponsor, știut fiind caracterul autoritar al regimului de la Riad, scos în evidență de recentul caz al asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi în ambasada saudită de la Istanbul. Dar campionatele mondiale de șah rapid și blitz nu sînt singurele competiții șahiste sponsorizate de regimurile antidemocratice, iar Federația Internațională de Șah are o istorie întreagă de colaborări de acest gen, încă de pe vremea în care comunismul părea celălalt pol al lumii. Probabil că sponsorizarea șahului continuă să îi facă pe liderii autoritari mondiali să se creadă mai inteligenți.

Revenind la aspectele mai tehnice, competiția din acest an a adus destule confirmări și afirmări. Campionul mondial Magnus Carlsen și-a păstrat titlul la blitz, dar nu a reușit să cîștige și la șah rapid și să recreeze astfel „tripla” din 2014, cînd a luat toate cele trei coroane. În orice caz, pentru Carlsen, 2018 a fost un an excelent. Și-a menținut ambele titluri, clasic și blitz, ridicînd la zece numărul trofeelor mondiale obținute pînă acum. La fel s-a petrecut și în competițiile feminine. Chinezoaica Ju Wenjun, campioană mondială, a cîștigat la șah rapid, dar nu și la blitz.

Și rușii au avut rezultate bune, fie și din cauză că turneele s-au desfășurat pe terenul lor, la Sankt Petersburg. Titlul de campion mondial la șah rapid a fost luat de moscovitul de 22 de ani Daniil Dubov, iar la blitz s-a impus conaționala sa, Kateryna Lagno (29 de ani). Anul acesta, ea a fost finalistă în campionatul mondial de șah clasic cîștigat de Ju Wenjun, și tot în 2018 a născut al patrulea său copil. Sînt tentat de o comparație cu Serena Williams, dar probabil ar fi deplasată.

Menționez și două rezultate umbrite de strălucirea primelor locuri, dar nu mai puțin notabile. Americanul Hikaru Nakamura, un specialist al „șahului iute”, a terminat pe podium în ambele competiții, blitz și rapid, aplicînd o strategie clasică dar eficientă: low profile în primele runde, urmat de un sprint susținut pe ultima turnantă. Asemănarea cu competiția feminină continuă și aici, aceeași jucătoare luînd locul doi și la rapid și la blitz. A fost un nume-surpriză: Sarasadat Khademalsharieh din Iran. Dar dacă ne gîndim la ce reviriment cunoaște șahul în „patria sa natală”, nu ni se va mai părea așa de uimitor. Dovadă prestația excelentă a celorlalți șahiști iranieni din turneele din fosta capitală imperială rusă: Alireza Firouzja (15 ani), Maghsoodloo Parham și Ghaem Maghami Ehsan. 

La Sankt Petersburg s-a strîns aproape întreaga cremă a șahului mondial. Au fost însă și absențe notabile, cum ar fi Caruana, So, Kramnik sau Ding Liren. Iar o absență care e trecut probabil neobservată – acolo, dar nu și aici – a fost a șahiștilor români. Nici unul, nici în turneul open, nici în cel feminin. Mi se pare ușor trist.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 139 va fi publicată săptămîna viitoare Ea a rezultat dintr-o partidă de blitz în care campionul mondial Magnus Carlsen a reușit să se salveze într-un mod miraculos și în același timp spectaculos. Soluția diagramei 138 de data trecută: 1. Dxf8+! Nxf8 2. Nd4 și cîștigă.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Norvegianul Magnus Carlsen, campion mondial la șah clasic și blitz, și Sarasadat Khademalsharieh (Iran), vicecampioană mondială la șah rapid și blitz, Sankt Petersburg, decembrie 2018. Credit: http://wrbc2018.com/ Lennart Ootes

Mai multe