Românii din Italia - minoritate națională?

29 aprilie 2015   Dileme on-line

O altă țară cu o comunitate importantă de români, o altă vizită pe agenda liderului de la Cotroceni. Klaus Iohannis este de ieri în Italia. S-a văzut deja cu președintele italian Sergio Mattarella, dar și cu comunitatea de români din Italia. În fapt, la alegerile prezidențiale din noiembrie, la care diaspora a jucat un rol crucial, cei mai mulți români din străinătate care s-au prezentat la vot au fost cei din Italia. Românii din Italia îi propun președintelui român să înceapă negocierile cu partea italiană pentru ca românii să fie recunoscuți ca minoritate națională. În același timp însă, se așteaptă la polici clare privind reintegrarea acestor imigranți în România, spune, la RFI, Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia.

După cinci luni de mandat al președintelui, considerați că pînă acum și-a îndeplinit promisiunile?

Nu. Clar că nu. Asta vrem să înțelegem și de la întîlnirea de luni seara cu președintele. Adică de ce anumite promisiuni încă nu sînt îndeplinite, de ce anumite situații nu sînt încă rezolvate.

Vă referiți probabil și la problema votului prin corespondență. Ce credeți că ar puta face președintele pentru a debloca dezbaterile privind votul prin corespondență?

Pentru noi este un ideal rezolvarea acestei situații, votul prin corespondență e o prioritate maximă pentru noi.

Președintele promisese de asemenea, la modul mai general, să rezolve problemele diasporei. Cu ce fel de probleme se mai confruntă românii din Italia?

Aici, în continuare, ne așteptăm la politici din partea statului român, sprijinit de președinte, pentru reintegrarea românilor acasă, adică pentru reîntoarcerea acestora, dat fiind că imigrația nu mai este atît de benefică. Programe interesante vrem și pentru investitorii români din diaspora, trebuie să le redăm încrederea acestora în economia românească. Deci asta vreau să aud de la președinte: că sprijină proiecte și programe pentru reîntoarcerea românilor acasă.

Și în ce privește autoritățile italiene, considerați că vă respectă drepturile?

Nu. Și aici, o propunere pe care vrem să i-o facem președintelui Iohannis e să începem tratativele cu partea italiană pentru a fi recunoscuți ca minoritate națională. Mai ales că vorbim de a o doua generație aici, în Italia. 

Citiți și ascultați mai multe pe

.

Mai multe