România văzută de alţii

20 noiembrie 2013   Dileme on-line

Dilema veche de săptămîna aceasta se întreabă cum mai văd străinii România: viziunea noir de ani 90 timpurii s-a mai schimbat. Graţie unor filme şi cărţi deştepte, dar şi a Prinţului Charles. E oare suficient? Răspund, printre alții, regizorul Lech Kowalski, jurnaliștii Iulia Badea-Gueritée și Luca Niculescu.

Andrei Pleşu redescoperă zoologia politică: ”A identifica pe stradă, la televizor sau pe scena politică, specii diferite de animalitate nu mai este, în aceste condiții, o operațiune ofensatoare, ci o modestă operă descriptivă. Iei notă, pur și simplu, de ambianță.”

Azra Nuhefendici scrie despre Podul Vechi din Mostar, care unea malul croat al rîului Neretva de cel bosniac. Cel vechi, înainte de a fi distrus în războiul din 1993, stabilea legătura dintre cele două populaţii. Cel nou, reconstruit în 2004, doar le separă...

Într-o nouă rubrică de călătorii, Cristina Foarfă povesteşte despre „India cea incredibilă”: ”Aglomerație, căldură, mizerie, un haos indescriptibil și sentimentul că ești prins într-o mare de oameni, ca un organism viu, cete devorează încet – așa mă simțeam în primele ore în Jaipur, cînd tot ce-mi doream era un loc mic unde să nu fie nimeni la mai puțin de un metru de mine și unde să nu calc în gunoi.”

Mai multe