Români care ascultă rock în sala de operații, caută viața pe Marte sau predau copiilor legislație

21 ianuarie 2019   Dileme on-line

Sîntem bombardați zilnic, sistematic, cu vești care ne-ntristează. Așa că Dilema veche vine în fiecare luni dimineață cu #7veștibune din România, despre cei care se implică mai mult și critică mai puțin, pentru a vă motiva săptămînal.

Denisa Radu și-a propus să doneze, cu ajutorul celor interesați, minim 50 de tablouri de pe pagina LiviArt / www.liviart.ro pentru a colora pereții unui spital din România. Inițiativa se numește #SpitaleColor, iar dacă va reuși, se va extinde și în alte centre.  

O tînără juristă din Curtea de Argeș îi învață pe elevii din liceul pe care l-a absolvit despre drepturi, obligații și legile care le stabilesc, pentru ca ei să se ghideze în viață în spiritul respectului față de lege, de societate și de ei înșiși.  

Citiți povestea de viață a lui Radu Popa (61 de ani), de la explorator pe Marea Neagră, la căutător al vieții pe Marte pentru NASA. Și-a construit, fără nici un ajutor calificat, o barcă cu pînze și a ieșit pe mare, unde a studiat bacteriile care produc „aurul proștilor”. Acum se pregătește pentru a studia solul planetei Marte, în căutarea dovezilor că viața există acolo.  

De anul acesta, declaraţia 230 – pentru a redirecţiona 2%, respectiv 3.5% din impozitul pe venit unui ONG – poate fi depusă pînă pe 15 martie, nu pînă pe 25 mai, ca pînă acum. Dacă sînteți indeciși, pe platforma https://redirectioneaza.ro/asociatii, creată pro-bono de o echipă de la Code for Romania, s-au înscris peste 500 de ONG-uri din care puteți alege o cauză care ar avea mare nevoie de acești bani.

Citiți un interviu cu Dan Șuiaga, neurochirurgul care ascultă rock în sala de operații. A făcut parte din echipa care l-a operat pe premierul israelian Ariel Sharon, a lucrat în Africa de Sud, Israel, Elveția și Germania și a ales să se întoarcă acasă nu „din patriotism”, ci pentru că aici simte că poate face mai multe, profesional. 

În timp ce programul „Cornul şi laptele” întîrzie, o tînără din Buzău, cunoscută în comunitate pentru implicarea sa în numeroase campanii umanitare, oferă pacheţele cu gustări unor elevi sărmani de la ţară. Proiectul Dianei Rus este la început şi deocamdată numără 23 de copii din Vadu Paşii, care primesc sandvișurile şi fructele cumpărate de buzoiancă. 

S-a încheiat primul maraton din acest an de intervenții medicale pro bono in rîndul copiilor diagnosticați cu malformații cardiace grave. 9 copii au fost tratați la Sibiu de către medici din România, Anglia, Germania și Suedia, primind astfel au o nouă șansă la viață. Acest maraton de intervenții face parte din programul „Inimi Sănătoase pentru Copii”, derulat de către Fundația Polisano, cu sprijinul MedLife și Allianz Tiriac. Programul a fost demarat in 2015, iar sub genericul acestuia au fost operați pînă în prezent 112 copii din toată țara. – 

Paul Alexandru este inginer de profesie, fotograf pasionat și pețitor de cuvinte în timpul liber.

Mai multe