Roboți industriali - rolul lor în automatizare

31 mai 2021   Dileme on-line

Dacă te gîndeşti la automatizare, cu siguranță, iei în calcul integrarea în circuit a unor roboți industriali. Cu ajutorul acestora se creează liniile de producție care funcționează non-stop.

Noile tehnologii dezvoltate de companiile din domeniu sînt elemente esenţiale în crearea şi dezvoltarea unui flux continuu de lucru. 

Ce sînt roboţii industriali

Termenii de roboţi industriali nu sînt noi, aceştia fiind utilizaţi în uzine de ceva vreme. Braţele robotice, roboţii colaborativi şi cei utilizaţi pe liniile de asamblare, sortare, dozare au devenit unelte esenţiale care ajută la realizarea unui flux de lucru continuu şi precis. 

Roboţii industriali sînt elemente mecanizate care în urma unor setări simple permit realizarea unor sarcini specifice. În anumite sectoare pot înlocui resursa umană, care a devenit costisitoare sau ineficientă, în alte nişe sînt elementele care completează în mod natural activitatea realizată de oameni. Braţele robotizate industriale propuse de marii dezvoltatori din domeniu sînt unelte flexibile, uşoare, gîndite să răspundă facil unui număr mare de aplicaţii. Practic, roboții industriali pot fi folosiţi în mai multe operaţiuni. 

Unde pot fi folosiţi roboţii industriali

De mai bine de două decenii sînt utilizaţi în uzinele auto mari, în fabricile industriale de lacuri, în vopsitorii, preluînd sarcinile ce necesită precizie ridicată, dar şi pe cele ce pot pune în pericol sănătatea umană. Recent, datorită eficienţei crescute şi a tehnologiilor inovatoare, au putut fi implementaţi în numeroase alte sectoare, de la cele ce ţin de sortare şi manipulare, la cele ce ţin de ambalare şi dozare. Roboţii industriali au devenit elemente esenţiale în sectorul farmaceutic, unde precizia de lucru este o constantă ce nu poate fi trecută cu vederea. Sînt prezenţi în industria curieratului, în activitatea de sortare, dar şi în industriile fabricării şi ambalării de lacuri şi vopseluri, sectoare care pun în pericol starea de sănătate a oamenilor. 

Cum îmbunătăţesc roboții industriali activitatea

Nu trebuie decît să îţi imaginezi o afacere cu flux continuu de lucru, o afacere care poate fi gestionată ușor cu minimum de resurse umane. Avantajul noilor roboți industriali propuși de dezvoltatorii din domeniu ține de versatilitate. Practic, cu un număr minim de unități se pot îndeplini un număr mare de task-uri, pentru că aceștia pot fi setați să îndeplinească o varietate mare de sarcini specifice. Dacă se adaugă şi faptul că roboţii industriali au devenit accesibili, tocmai s-au transformat în investiţiile geniale ce merită toată atenţia. 

Mai multe