RE:thinking Cinemas deschide discuția despre reactivarea cinematografelor

12 octombrie 2016   Dileme on-line

În contextul în care România este țara europeană cu cele mai puține ecrane raportate la numărul de locuitori, iar în București în ultimul an au fost închise mai multe cinematografe din diverse motive de securitate, necesitatea redeschiderii cinematografelor devine deosebit de actuală. RE:thinking Cinemas, un eveniment inițiat de organizația ARTA în Dialog, aduce împreună diferitele inițiative legate de reactivarea cinematografelor, în special a celor aflate în clădiri de patrimoniu, deschizînd dialogul privind posibilitățile de intervenție în viitor.

Evenimentul va avea loc la Nod Makerspace (Splaiul Unirii 160, București), pe 13–14 octombrie, și are două componente:

JOI, 13 octombrie, ora 19

Masă rotundă cu reprezentanții inițiativelor pentru reactivarea cinematografelor: Teatrul de vara Capitol, Cinema Marconi, Cinema Favorit și Flamura din București și Cinema ARTA din Cluj despre potențialul pe care aceste spații le au pentru comunitate, cît și despre valoarea lor de patrimoniu. La discuții vor participa și alți actori relevanți pentru acest subiect.

VINERI, 14 octombrie, ora 19.00

Seară de film UrbanEye, în cadrul căreia vor fi proiectate trei documentare care vorbesc, într-o formă sau alta, despre istoria cinematografiei și a unor cinematografe din lume.

Roll on cinema (r. Jerome Prieur, Franța, 2011, 52 min) urmărește evoluția cinematografiei începînd cu anul 1798, cînd, în inima Parisului, Etienne-Gaspard Robertson a pus în scenă spectacolul „Fantasmagoria”, făcînd fantome și siluete să danseze cu ajutorul unor lanterne. De aici pînă la cinematografia fraților Lumière, istoria a fost marcată de cîțiva inventatori geniali: Reynaud, Plateau, Muybridge sau Marey. Toți aceștia au pavat drumul spre anul 1895, cînd, tot în Paris, în Salonul Indian al Grand Café, va avea loc prima proiecție de film cu public din lume.

Kinoteatron (Armenia, 2015, 10 min) spune povestea singurului cinematograf din orașul Dilijan, Armenia, uitat de istorie și căzut în paragină. Dar ce poate face generația tînără pentru acesta? Povestea e foarte asemănătoare cu destinul multor cinematografe din România.

Islands of forgotten cinemas (r. Ivan Ramljak, Croația, 2016, 35 min) este un documentar poetic despre obiceiul de a merge la cinema, pierdut astăzi în orașele mici aflate pe insulele croate, dar foarte popular în a doua jumătate a secolului trecut. Șase protagoniști își aduc aminte vremurile bune, filmele preferate și evenimentele din jurul proiecțiilor cinematografice, care au avut un impact semnificativ asupra vieților lor.

Intrarea este liberă în ambele seri, iar accesul se face începînd cu ora 18.30.

Mai multe